НАСА објави директни докази дека луѓето предизвикуваат климатски промени

Во првата студија посветена на разоткривање на начините на кои луѓето влијаат врз климатските промени, НАСА ги пресмета индивидуалните движечки сили на неодамнешните климатски промени преку директни сателитски набудувања. Во согласност со она што го покажаа климатските модели со децении, стакленички гасови и суспендирани честички од загадување во атмосферата, наречени аеросоли од согорувањето на фосилни горива се одговорни за огромен дел од глобалното затоплување.

Со други зборови, НАСА докажа што ги создава и зголемува климатските промени преку директни набудувања – стандард во научните истражувања.

„Мислам дека повеќето луѓе би биле изненадени што сè уште не сме го затвориле овој мал јаз во нашиот долг список на докази за поддршка на антропогените климатски промени”, вели Брајан Соден, коавтор на студијата и професор по атмосферски науки на Факултетот за морепловство и атмосферски науки на Универзитетот во Мајами, Розенстиел.

Досега е општо познато дека брзото затоплување на минатиот век не е природно. Тоа е резултат на насобирање на стакленички гасови што зафаќаат топлина како јаглерод диоксид (СО2) и метан, голем дел од согорувањето на фосилни горива.

Кога сончевата светлина влегува во атмосферата, дел од неа се рефлектира во вселената без да се загрева Земјата. Остатокот се апсорбира од површината и атмосферата на Земјата и повторно зрачи како топлина. Дел од оваа топлина оди назад во вселената, но остатокот од топлината е заробен од специфични молекули како СО2, метан и водена пареа. Едноставно, колку повеќе гасови од стаклена градина се во атмосферата, толку повеќе топлина останува заробена и повеќе се зголемува температурата.

Од средината на 1800-тите, СО2 во атмосферата се зголеми од 280 делови на милион на 415 делови на милион – 50% пораст – и сега е највисок што бил во најмалку 3 милиони години. Јаглерод диоксидот во атмосферата се зголемува со темпо 100 пати побрзо отколку што би требало да се зголемува на природен начин.

Source CBS News