Нема научни докази за забрана на трансродовите жени во атлетиката

Една нова студија наведува недостаток на истражување на оваа тема, истовремено велејќи дека постои „итна потреба“ за поголемо истражување за учеството на трансродовите жени во атлетика.

Во време кога ограничувањето на вклученоста на транс девојките во спортот се зголеми низ САД, новиот извештај утврди „итна потреба“ за финансирање и посветеност на истражувањето на оваа тема. Проблемот е во тоа што, како што заклучува трудот објавен во научната студија „Спортска медицина“, нема постоечко истражување за поддршка за забраните за транс-студентките кои се бават со спорт.

Главен автор на студијата е Блер Хамилтон, кој истражува трансродови спортисти на Универзитетот во Брајтон. Студијата која беше објавена минатата недела заклучува дека треба да има „добро координирана мултидисциплинарна меѓународна програма за истражување, поткрепена со соодветно финансирање за научно истражување“ со цел да се произведат потребните докази за „информирање за објективни одлуки за политиките“ и „целосно интегрирање“ на жени и интерсекс спортисти во елитната женска атлетика.

„На крајот на краиштата, дури и најпознатите докази засновани на политики нема да ги отстранат разликите во спортските перформанси помеѓу спортистите во елитната категорија женски спортови“, заклучуваат истражувачите. „Сепак, секоја предност што ја поседува лице – спортист во оваа категорија може да се смета за дел од уникатната индивидуалност на спортистот.“

Во самата студија, има два клучни заклучоци. Прво, авторите на студијата тврдат дека крајната цел треба да биде изнаоѓање начин за вистинско интегрирање на транс-жените во женскиот спорт, а не создавање засебни категории за нив или нивно принудување да се натпреваруваат против цис-мажи. Рекорден број предлог-закони воведени во државните законодавни тела во 2021 година настојуваат да ги спречат трансродовите млади спортисти да играат спортови во согласност со нивниот родов идентитет. Ова се првите предлог-закони од овој вид, донесени во Мисисипи на почетокот на овој месец.

Второ, додека истражувачите заклучија дека не постои начин да се отстранат разликите меѓу спортистите, тие рекоа дека тоа е точно дури и кај цис-жените кои се натпреваруваат едни против други. Ниту еден спортист нема да биде тотално еднаков и поради тоа, таквите предности не треба да се гледаат како доказ за нелојална конкуренција, туку се однесуваат на индивидуалната способност на спортистот, слично на начинот на кој гледаме на абнормалниот распон на Мајкл Фелпс.

Оваа идеја – дека не можете да ги земете предвид природните разлики меѓу спортистите – веќе е докажана од женскиот спорт. На пример, висината е очигледна предност во ВНБА, каде што играч како Елизабет Камбаџ, кој има 6’8 ”, се натпреварува против Лаилани Мичел, која има 5’5”. Никој не го осудува тој натпревар како нефер.

„Целата политика настрана, сите предрасуди настрана, науката треба да ја покаже вистината“, изјави Хамилтон за Ројтерс за тековните несогласувања на глобално ниво во врска со способноста на транс жените да се натпреваруваат во спортот заедно со цис-жени.

Source Them