Нова климатска закана на Алјаска: цунами поврзано со топење на вечниот ле

Научниците предупредуваат на поврзаност помеѓу брзото затоплување и лизгањето на земјиштето што може да ги загрози градовите и туристичките атракции

На Алјаска и другите високи, студени места ширум светот, новите истражувања покажуваат дека планините се распаѓаат додека се топи вечниот мраз што ги држи заедно, заканувајќи се со цунами доколку паднат во морето.

Научниците предупредуваат дека населените места и најголемите туристички атракции се изложени на ризик.

Една од областите што ги загрижува е падината на фјордот Бери Арм на Алјаска, која е дел од популарната рута за крстарење.

Слајдот Бери Арм започна да се појавува на почетокот на минатиот век, забрзувајќи пред една деценија и конечно беше откриен оваа година со помош на сателитски фотографии. Ако се ослободи, бранот може да погоди било кој од бродовите во областа и да достигне стотици метри нагоре во близина на планините, преплавувајќи ја популарната туристичка дестинација и паѓајќи дури 10 метри над градот Витиер. На почетокот на оваа година, 14 геолози предупредија дека е можен голем слајд во рок од една година, а „веројатно“ во рок од 20 години.

Во 2015 година, слично свлечиште, на падината што исто така се провлекуваше со децении, создаде цунами што се исече од шумите на 193 метри до падините на Таан Фјорд, Алјаска.

„Кога климата ќе се промени“, рече геологот Бретвуд Хигман, кој работел на Таан Фјорд и Бери Арм, „за пејзажот треба време да се прилагоди. Ако глечер навистина брзо се повлече, може да ги изненади околните падини – може да пропаднат катастрофално наместо постепено да се прилагодуваат.“

По испитување на 30 години сателитски фотографии, геологот Ерин Бесет-Киртон откри дека свлечиштата на планините St. Elias на Алјаска и Glacier Bay соодветствуваат со најтоплите години.

Јасно е дека затоплувањето доведува до слајдови, но да се знае точно кога тие слајдови ќе се ослободат е многу потежок проблем. „Немаме добри механизми“, рече Бесет-Кирктон. „Имаме корелации, но не ја знаеме движечката сила. Што го условува свлечиштето, и што го предизвикува?“

Како додаток на проблемот, глобалното затоплување отвори вода за да паднат одрони. Неодамнешниот труд на Ден Шугар, геоморфолог на Универзитетот во Калгари, покажува дека како што се намалуваат глечерите, ледијалните езера растат, зголемувајќи се за 50% и во број и во големина во последните 18 години. Во океанот, фјордовите се издолжуваат додека мразот се повлекува. Падините што порано висеа над мраз сега висат над вода.

Во текот на минатиот век, 10 од 14-те највисоките цунами снимени се случиле во глацијални планински области. Во 1958 година, од лизгање на земјиштето во заливот Литуја во Алјаска, се создаде бран од 524 метри – највисокиот досега забележан. Во земјотресот во Алјаска во 1964 година, поголемиот број смртни случаи биле од цунами предизвикани од подводни одрони.

За да се справат со опасноста, експертите се надеваат дека ќе предвидат кога падината е поверојатно да пропадне со инсталирање на сензори на најопасните падини за да се измери едвај забележливото забрзување на притаеното појавување, што може да претскаже појава на слајд.

Source The Guardian