Новите податоци покажуваат дека вакцината против коронавирусот на Модерна е 94,5% ефикасна

Модерна е втора компанија што ги пријави прелиминарните резултати од големото испитување на вакцината. Но, има уште неколку месеци пред да биде широко достапна за јавноста.

Производителот на лекови „Модерна“ во понеделникот објави дека нејзината вакцина против коронавирус е 94,5 проценти ефикасна, засновано врз раниот преглед на резултатите од нејзината голема, долготрајна студија.

Истражувачите велат дека резултатите биле подобри отколку што се осмелиле да замислат. Но, вакцината нема да биде широко достапна со месеци, веројатно дури до пролетта.

Модерна е втора компанија што ги пријави прелиминарните податоци за очигледно успешна вакцина, нудејќи надеж за ставање крај на пандемијата што зарази повеќе од 53 милиони луѓе ширум светот и уби повеќе од 1,2 милиони. Pfizer, во соработка со BioNTech, беа првите, кои известија пред една недела дека нивната вакцина е ефикасна повеќе од 90 проценти.

„Фајзер“ и „Модерна“ први објавија рани податоци за големи студии, но уште 10 други компании спроведуваат големи испитувања во фаза 3 во глобална трка за производство на вакцина, вклучувајќи напори во Австралија, Велика Британија, Кина, Индија и Русија. Повеќе од 50 други кандидати се во претходна фаза на тестирање.

Администрацијата за храна и лекови соопшти дека вакцините против коронавирус треба да бидат најмалку 50 проценти ефективни за да бидат одобрени.

Истражувачите тестираат вакцини така што инокулираат некои учесници во студијата и им даваат на други плацебо, а потоа ги следат двете групи за да видат колку луѓе се разболуваат. Во студијата на Модерна, 95 лица заболеле од коронавирус: петмина биле вакцинирани и 90 кои примиле плацебо снимки со солена вода. Статистички, разликата помеѓу двете групи била многу значајна. Од 95 случаи, 11 биле тешки – сите биле во плацебо групата.

Модерна, со седиште во Кембриџ, Масачусетс, ја разви својата вакцина во соработка со истражувачи од истражувачкиот центар за вакцини, дел од Националниот институт за алергија и заразни болести.

Д-р Ентони С. Фаучи, директорот на институтот, рече во едно интервју: „Велев дека ќе бидам задоволен со ефективна вакцина од 75 проценти. Оптимистички, би сакале да очекувате 90, 95 проценти, но јас тоа не го очекував. Мислев дека ќе бидеме добри, но 94,5 проценти се навистина импресивни.“

Стефан Бансел, извршниот директор на Модерна, во изјавата рече дека резултатите ја обезбедија „првата клиничка валидација дека нашата вакцина може да спречи болест Ковид-19, вклучително и тешка болест“.

„Фајзер“ и „Модерна“ ги објавија наодите во соопштенијата за вести, а не во рецензирани научни списанија, а компаниите сè уште не ги откриваат деталните податоци што ќе им овозможат на надворешните експерти да ги проценат нивните тврдења. Затоа, резултатите не можат да се сметаат за убедливи. Студиите продолжуваат, а бројките за ефективноста може да се променат.

Производите на компаниите ја отвораат вратата кон целосно нов начин на создавање вакцини – и нивно брзо создавање. И двајцата користат синтетичка верзија на коронавирусен генетски материјал, наречен гласник RNA или mRNA, за да ги програмираат клетките на една личност да разгорат многу копии од фрагмент од вирусот. Тој фрагмент активира аларми во имунолошкиот систем и го стимулира да напаѓа, доколку вистинскиот вирус се обиде да нападне. Иако голем број вакцини кои ја користат оваа технологија се во фаза на развој и за други инфекции и карциноми, ниедна сè уште не е одобрена или продадена.

„Фактот дека две различни вакцини направени од две различни компании со два различни видови на структура со RNA концепт, и тоа што двете компании работеа толку ефикасно, само го потврдува концептот еднаш засекогаш дека ова е одржлива стратегија не само за Ковид, туку и за идните закани од заразни болести “, рече д-р Бери Р. Блум, професор по јавно здравје на Харвард.

Натали Е. Дин, биостатистичар на Универзитетот во Флорида, рече дека важен наод е тоа што се чини дека вакцината спречува тешки болести. Pfizer не објави информации за тежината на болеста при пријавување на нејзините резултати.

Истражувачите велат дека позитивните резултати од „Фајзер“ и „Модерна“ навестуваат добри вести, но и други вакцини, бидејќи сите кандидати кои се тестираат имаат за цел истата цел – т.н. шилестиот протеин на коронавирусот што го користи за напад на човечките клетки.

Д-р Блум рече дека успехот на двете вакцини значи дека мерките на имунитет што се користат во претходните фази на студиите – нивоа на антитела на учесниците – се сигурни, и дека другите компании можат да ги користат овие мерки како доказ за ефективноста за да го скратат тестирањето и процесот на одобрување за нивните вакцини.

Source NY Times