Browsing Tag

COVID19

Гласините околу вакцините се побиени: микрочипови, ‘промената на ДНК’ и многу повеќе

Ние разгледавме некои од најчесто споделуваните лажни тврдења околу вакцините - сè, од наводни заговори за ставање микрочипови во луѓето до наводната модификација на нашиот генетски код. Тврдењата околу „промената на ДНК“…

Како „бавните улици“ кои се адаптирани за велосипедистите ги менуваат градовите

Движењето околу Богота може да биде Џекил и Хајд искуство. Од една страна, градот е озлогласен по најголемиот сообраќај во светот. Сепак, од друга страна, неговата велосипедска инфраструктура се смета за примерен модел на одржлива урбана…

Студентите на факултет се чувствуваат малтретирани, измамени и затворени. Тие имаат право што…

Катастрофалното справување со пандемијата од страна на владата е толку сеопфатно, толку повеќеслојно, што посветувањето доволно внимание на секој скандал може да биде предизвик. Размислете за овој. Кон крајот на август, кога дневниот просек…

Фајзер: Вакцината против коронавирусот е безбедна и 95% ефикасна

Производителот на лекови Фајзер (Pfizer) во средата изјави дека вакцината против коронавирусот е ефикасна 95 проценти и нема сериозни несакани ефекти - првиот сет на целосни резултати од испитувањето на вакцините во доцна фаза, бидејќи…

Новите податоци покажуваат дека вакцината против коронавирусот на Модерна е 94,5% ефикасна

Производителот на лекови „Модерна“ во понеделникот објави дека нејзината вакцина против коронавирус е 94,5 проценти ефикасна, засновано врз раниот преглед на резултатите од нејзината голема, долготрајна студија. Истражувачите велат дека…

Научникот кој стои зад BioNTech/Pfizer вели дека вакцината може да стави крај на пандемијата

Научникот зад првата Covid-19 вакцина која стигна до привремени клинички испитувања вели дека е убеден дека неговиот производ може „да го уништи вирусот“ и да стави крај на пандемијата што го држеше светот како заложник во 2020 година.…

Го рестартиравме светот

Милиони беа затворени во нивните домови, досадувајќи или плашејќи се, со цел да го заштитат првенствено своето, а потоа и туѓото здравје. Прекинот на наставата, секојдневните прошетки и забави навистина воведоа нов правец на живеење.…

Коронавирус: Немачка компанија BioNTech каже да је вакцина ефикасна 90%

Вакцина коју су заједнички развиле немачка компанија BioNTech и америчка фирма Pfizer показала се као 90% ефикасна у превенцији инфекција ЦОВИД-19, према испитивањима фазе 3. Њихова вакцина тестирана је на 43.500 људи у…