Русија го забранува истополовиот брак, забранува транс-лица да посвојуваат

Серија уставни амандмани потпишани од претседателот Владимир Путин во понеделникот го интензивира долгогодишното кршење на Русија врз правата на ЛГБТИ+ лицата.

Уставните амандмани официјално забрануваат истополови бракови и забрануваат трансродови лица да посвојуваат деца. Еднаквоста на браковите долго време се третираше како незаконска во Русија, каде ЛГБТИ+ луѓето обично се соочуваат со прогон од државните органи, но како што изјавија локални активисти за „Washington Blade“, дефиницијата за семејна единица во Русија гласи „исклучиво унија на маж и жена“ отсуствуваше од уставот пред оваа недела.

Таа правна дупка, според застапникот Михаил Тумасов, „даваше надеж“ на ЛГБТИ+ заедницата дека бранителите на човековите права можат еден ден „да воведат истополови бракови на таа правна основа“.

Другите амандмани потпишани од Путин вклучуваат нови ограничувања на претседателскиот мандат што му дозволуваат да остане на власт до 2036 година и му даваат целосен имунитет од гонење за остатокот од неговиот живот, како што пренесува Associated Press. Претседателот, исто така, го одобри јазикот со кој се прецизира „верувањето во Бог“ како клучно значење за руските вредности, заедно со нејасно формулираните ограничувања на „негативното странско мешање во образовниот процес“.

Последната мерка се покажа како многу контроверзна, со повеќе од 1.000 уметници, академици и водечки руски културни фигури кои предупредуваат дека ќе влијае на буквално „секоја јавна активност“ во која „знаењето и стручноста се шират“ во отворено писмо во март.

Амандманите беа одобрени на уставниот референдум во јуни 2020 година, на кој тие беа поддржани од 78% од руските гласачи. Јазикот со кој се забрануваа истополовите синдикати беше од клучно значење за тој напор, со една ТВ-реклама која прикажува еден млад сирак кој е посвоен од геј пар, од кој едниот партнер носи шминка и женска облека. Како што завршува рекламата која трае 90 секунди, работниците во сиропиталиштето гледаат со ужас додека мажите му даваат фустан на нивниот посвоен син додека го внесуваат во својот автомобил.

Таргетирањето на квир и трансродовите лица следи по континуираната кампања на жртви од ранливите малцинства во Русија. Во 2013 година, Путин потпиша закон за забрана за ширење на про-ЛГБТИ+ „пропаганда“ на малолетни лица на возраст под 18 години – што, во пракса, служеше за насочување на сè, од паради на гордоста до носење розова маска за iPhone во училиште.

За осум години од донесувањето на тој закон, злосторствата од омраза насочени кон луѓе поради нивната сексуална ориентација или родов идентитет се удвоија. Полу-независната руска територија на Чеченија неодамна ја одбележа четиригодишнината од нејзината озлогласена „геј чистка“, во која поединци за кои се сомнева дека се ЛГБТИ+ се собрани, тепани, измачувани и понекогаш убивани. Се проценува дека се приведени над 200 лица, додека е потврдено дека најмалку три лица починале.

Путин, кој го надгледува регионот со муслиманско мнозинство, допрва треба да зборува за анти-ЛГБТИ+ кампањата, која е во тек. Во меѓувреме, руските лидери ги отфрлија извештаите за насилство, а портпаролот на Кремлин им рече на новинарите во 2017 година дека нема „веродостојни информации за какви било проблеми во оваа област“.

Source Them