Сараевската парада на гордоста повикува на повеќе права за ЛГБТИ заедницата

Втората парада на гордоста на Босна и Херцеговина заврши мирно во саботата во Сараево под засилени мерки за безбедност, и покрај тоа што за време на парадата, се одржа контра-протест предводен од тврдокорните муслимани.

Втората парада на гордоста во Сараево, како и контра-протестот организиран од тврдокорната муслиманска политичка кампања, заврши мирно во саботата.

„Свесни за дискриминација, насилство и говор на омраза, ние се спротивставуваме и јасно кажуваме дека е доволно! По две години, повторно сме тука, но овој пат во пандемија што го погоди целиот свет. Ова донесе повеќе насилство и омраза кај ЛГБТИ луѓето “, рече Амар Чатовиќ, еден од организаторите на гордоста, на прес-конференција на крајот од парадата.

Луѓе од Босна и Херцеговина, Балканот и од цела Европа присуствуваа на парадата на гордоста во Сараево под строги безбедносни мерки преземени од владата, локалните власти во Сараево и градската полиција.

Парадата на гордоста беше поддржана и од европските дипломатски мисии.

„Ова е ден на прослава и ден на поддршка, ден кога ја покажуваме нашата поддршка за сите наши ЛГБТИ браќа, сестри, семејство и пријатели “, изјави за БИРН Мет Филд, британски амбасадор во Босна и Херцеговина.

„Никој не бара овде посебен третман. ЛГБТИ луѓето бараат ист третман “, додаде амбасадорот Филд.

Покрај парадата на гордоста, мирно заврши и друга контра-демонстрација организирана од „Faith People State“, која ја предводи Санин Муса.

Муса рече дека со овој протест, поддржувачите на неговата група се противат на „агресивното воведување на ЛГБТИ стандардите во нашите семејства и јавниот простор и медиумите“.

За прв пат, пари за плаќање на мерките за безбедност за овогодинешната парада на гордоста се распределени од владата, градската општина Центар и градот Сараево, потег што беше поздравен од организаторите.

Премиерот на кантонот Сараево, Един Форто, за БИРН изјави дека 25.000 босански марки, еднакви на околу 12.500 евра, се доделени за покривање на безбедноста на настанот, за да се обезбеди почитување на „човековите права на еден дел од населението“. „Ова се однесува на правото на слобода на собирање“, рече Форто.

Парадата на гордоста започна во паркот Сафет Исовиќ околу пладне во центарот на градот и демонстрантите маршираа до плоштадот во Босна и Херцеговина.

Босна беше единствената поранешна југословенска република која немаше организирано парада на гордоста до 2019 година. Социјално конзервативната земја има историја на насилство насочено кон фестивали со ЛГБТИ-теми, особено во 2008 и 2014 година.

Првата парада на гордоста се одржа во 2019 година, но настанот во 2020 година беше откажан поради пандемијата на КОВИД-19.

Source Balkan Insight