9 романи во потесен избор за наградата „Роман на годината“

Оваа година, наградата „Роман на годината“, што ја доделува Фондацијата за унапредување и промоција на културните вредности „Славко Јаневски“ ќе се додели по 22 пат.

Генерален покровител на оваа награда е „Комерцијална банка“ АД Скопје и истата се состои во паричен износ од 150.000 денари, плакета и оригинална статуетка.

Оваа година, на конкурсот беа пријавени 41 роман. Во првата селекција, жирито одбра 18 дела, а во втората фаза, бројката се намали на 9 дела. Во петок, на 15 март, ќе биде соопштен победникот/победничката на конкурсот за „Роман на годината“.

Потесен избор на дела за наградата „Роман на годината“: 

1. „Лето во кое те нема“, Петар Андоновски, „Или – Или“

2. „Шрапнел“, Игор Анѓелков, „Или – Или“

3. „Суво мастило“, Владимир Илиевски, „Македоника литера“

4. „Скриени желби, немирни патувања“, Владимир Јанковски, „Антолог“

5. „Ши“, Сашо Кокаланов, „Или – Или“

6. „Сфинга на гневот“, Жарко Кујунџиски, „Антолог“

7. „Фантомско стапало“, Блаже Миневски, „Матица македонска“

8. „На враќање“, Фросина Пармаковска, „Или-Или“

9. „Куќа над брановите“, Билјана С. Црвенковска, „Чудна шума“