Протест пред МВР: Полицајците се често непрофесионални, нестручни и дополнителни ги…

Револтирани од случајот кој на јавноста и стана познат како “дивиот таксист кој и избега на полицијата”, но како што рекоа, дополнително од негативното искуство на жртвите со полициските службеници група активист(к)и за женски права се…

Зошто не можам да престанам да размислувам на жените без деца?

По телефон, Ванеса ми раскажува за нејзиниот престоен одмор во Сајулита, Мексико. За куќа со базен, друга куќа „во ридовите“, еден куп луѓе и долги, мрзливи денови поминати во пиење и дружење. Давам сè од себе активно да слушам додека…

ОЈО Велес продолжува со виктимизација на жртвите кои пријавуваат насилство и силување

ОЈО Велес продолжува со својот нестручен, неодговорен, и на штета на жртвите третман на пријавите на деликатни и тешки кривични дела како што се делата насилство и „силување“. По погрешната класификација на делото „нужна одбрана“ во…

Лектирите се важни. Ние нашата работа треба да си ја завршиме

Лектирите се важни. Всушност, тие се исклучително важни. Лектирите се инструмент за градење на индивидуалниот интегритет на учениците (осамостојување и однос кон себе), вредносна структура и однос кон околината (семејство, пријатели,…

Сестра ми живее на каминот

Имам резерва кон сублимирачките пораки, најчесто на задните корици чија цел е да ве натераат да ја купите книгата. Веројато резерва е и преблаг збор за отпорот кон сведувањето на комплексноста на делото на кратка порака која треба да…

„Невидливата куќа“ нежно „пее за мрачните времиња“

Во мрачните времиња ќе има ли пеење ?“ „Да, ќе има пеење за мрачните времиња.“ Бертолт Брехт Македонската литература за деца (веројатно уште повеќе таа за млади) долго време е под стандардите на сoврeмената литература за деца и млади…

“Што имаш да ми кажеш? Ме фрли на гавраните, но се испостави дека ми се допаѓаат повеќе“

Препорачувам агресивно феминистичко читање на класиците – вели славната класичарка од Велика Британија, Мари Бирд во едно импресивно предавање за класичната литература, жените и моќта. Адриана Кавареро пак, ги краде женските ликови од…

Преку глава ми е да ме прашуваат дали жалам што немам деца

„Дали има дел од вас што жали што има деца?“ Морав ова прашање да и го поставам на жена, постара од мене, која, како и многу други мрчаторки пред неа низ годините, сметаше дека прашањето деца дали жали што нема деца упатено на жена без…

Андоновистика (втор дел)

Деновиве повторно ни се укажа нужноста од правилно адресирање на комплексните прашања, од кои како посебно неопходен се јавува оној аспект од курсот фокусуран на насилството. Перфидните форми на нагова манифестација, потенцијалот да не биде…

Влечејќи ја мајка си низ лисјата

„Целата планета беше заразена. Од Индија до Соединетите Американски држави, ни Австралија не беше поштедена. Беше јасно дека болеста настапила долго пред првите регистрирани случаи во Белгија. Имаше некакви свирепа генијалност, според…