Категорија

Климатски Промени

Смртоносните поплави во Европа покажуваат потреба од посилна инфраструктура 

Катастрофалните поплави што ја зафатија северозападна Европа минатата недела беа силно предупредување дека градењето на посилни брани, насипи и дренажни системи е приоритетно, како и долгорочната превенција на климатските промени, бидејќи…

Климатски промени: Во исчекување на нови глобални катастрофи

Националната метеоролошка служба на Велика Британија го објави своето прво предупредување за екстремна топлина во понеделникот. Оваа вест доаѓа по редовните предупредувања за честите климатски промени, како што се грмотевици, магла и молња.…

НАСА и Европската вселенска агенција ги здружуваат силите за климатските промени

НАСА и Европската вселенска агенција ги здружија силите во вторникот (13-ти јули) во битката против климатските промени, потег за кој рекоа дека го отвора патот кон глобален одговор на проблемот. „За да се осигураме дека податоците од…

Еколошки такси: Дополнително осиромашување на граѓаните

Новата давачка позната како еколошка такса која треба да ја плаќаат граѓаните при користење на дизел или бензин, предизвика несогласувања меѓу власта и опозицијата, но и негодување во јавноста. Еколошката такса по принципот „Загадувачот…

Климатски промени: Судовите донесоа одлука за зголемување на случаите на компензација

Веројатно ќе има значително зголемување на бројот на тужби покренати против компании за фосилни горива во следните години, велат истражувачите. Новото истражување открива дека до сега, адвокатите не успеале да ги користат најсовремените…

„Најлошото допрва ќе дојде“: Катастрофална иднина за целата светска популација поради климатските…

Милиони луѓе ширум светот се наоѓаат пред катастрофална иднина на глад, суша и болести, се наведува во нацрт-извештајот на Меѓувладиниот панел за климатски промени на Обединетите нации, кој се појави во медиумите оваа недела.…