Категорија

ЛГБТИ

Полски суд пресуди дека четири „ЛГБТ – слободни зони“ мора да бидат укинати

Врховниот суд во Полска во вторникот пресуди дека таканаречените „ЛГБТ - слободни зони“ мора да бидат укинати во четири општини, пресуда која активистите ја поздравија како победа на човековите права и демократијата. Бројни локални…

Црна Гора тужена поради дискриминација кон истополовите парови

Невладината организација од Подгорица, ЛГБТ Форум Прогрес покрена правна постапка против државата Црна Гора пред локалниот суд во средата за наводна дискриминација на истополовите парови кои се венчале во странство. Извршниот директор на…

25 минути: Институциите во Македонија промовираат неказнивост за насилството врз ЛГБТИ луѓето

Секоја година луѓето од целиот свет во месец јуни се собираат за да го прослават ЛГБТИ+ месецот со паради, протестни маршови, фестивали и настани за да шират порака за правата и достоинството на ЛГБТИ+ заедницата. Сликата во домашното…

Предавање во НУБ: „Библиотеките како простор и за квир заедниците“

Денеска, 1-ви јуни, во Националната универзитетска библиотека во 18 часот ќе се одржи предавањето „Библиотеките како простор и за квир заедниците“, чиј предавач ќе биде м-р Лени Фрчкоска. Модератор ќе биде м-р Томислав Каранфиловски (автор…

Хрватска: Истополовите парови можат да пристапат до оценувањето за посвојување на дете

Истополовите парови во Хрватска можат заеднички да пристапат кон процедурата за оценување на посвоителите и не смеат да бидат дискриминирани врз основа на нивната сексуална ориентација, се вели во пресудата на Вишиот управен суд на…