Browsing Tag

ЕУ

Индекс на родова еднаквост 2021: КОВИД-19 предизвика „големи загуби“ за родовата еднаквост во Европа

Индексот за родова еднаквост 2021 објавен на 28 октомври предупредува дека пандемијата се заканува на „ниските придобивки“ направени во Европа кон родовата еднаквост. „Низ Европа има подобрување во однос на родовата еднаквост. Но, се…

Франција ќе гласа преку нов закон насочен кон справување со климатските промени

Францускиот парламент треба да гласа преку новиот закон за климатски промени во вторник наменет од претседателот Емануел Макрон за да ги зајакне своите зелени квалификации една година пред националните избори. Нацрт-законодавството е…

Невработеноста на младите на Западен Балкан ја разгорува највисоката стапка на емиграција во Европa

Невработеноста кај младите во услови на невидена социо-економска криза во земјите од Западен Балкан Земјите од Западен Балкан континуирано се борат со огромен број на проблеми - слаб квалитет на воздух, почва и вода, висока невработеност…

Предизвиците кои доаѓаат поради користењето на пластика – агендата на Европа и нејзиниот…

Веќе е утврдено и широко прифатено дека Европската унија како целина е светски лидер против климатските промени. Иако некои можат да кажат дека ЕУ не оди докрај, а други можат да тврдат дека отишла предалеку, тешко е да се тврди дека има и…