Browsing Tag

климатски промени

Првата жена премиер на Естонија вети дека ќе се справи со климатската криза

Првата жена премиер на Естонија вети дека ќе спроведе промени во стилот и во суштината нa управувањето со балтичката нација, oткако таа ја презеде функцијата по две години во кои една крајно десничарска партија беше во владејачката…

Ако не дејствуваме веднаш, климатските промени ќе бидат ненадејни и катаклизмични

Брзината и размерот на справувањето со КОВИД-19 од страна на владите, деловните субјекти и поединците се чини дека даваат надеж дека можеме да реагираме на кризата со климатските промени на сличен одлучувачки начин - но историјата ни кажува…

Климатските промени одговорни за пролетните и зимските температури во период од само неколку недели

Турција ја доживеа својата трета најжешка година во 2020 година, но сега Истанбул и многу други градови се преполни со снег. Како и другите делови на светот, и Турција го доживува влијанието на климатските промени, бидејќи зголемувањето на…

22 катастрофи, 262 мртви, штета од 95 милијарди долари: САД забележа рекордна година за климатски…

САД беа погодени од рекорден број на катастрофи предизвикани од временските услови и климата во 2020 година, огромните пожари го зафатаија западот, ураганите едноподруго го надлеаа истокот и екстремната топлина го зафати централниот дел на…

Climate Leaders: Повеќе од 400 жени потпишаа писмо во кое повикуваат на поголема отчетност и…

Повеќе од 400 жени потпишаа отворено писмо до британската влада во кое повикуваат на поголема отчетност и транспарентност за родовата еднаквост на COP26. Потписници на писмото се коавторката на Парискиот договор Лоренс Тубиана,…

Гласот на жените сè уште не се слуша во разговорите за климатските промени

Студија на случај во Бразил укажува на длабок родов јаз кој сè уште треба да се премости во дебатата за креирање политики. Ефектите од климатските промени немаат исто влијание врз сите: Ранливите групи секогаш поминуваат полошо. Оваа…

Дрвјата почнуваат да ги губат лисјата порано поради климатските промени

(Си-Ен-Ен) Едно ново истражување покажува дека лисјата ќе започнат порано да паѓаат од дрвјата поради загревањето на планетата, кое е во спротивност со претходните претпоставки дека топлите температурите го одложуваат почетокот на есента.…

Мастерпланета е план на Бјарке Ингелс за репроектирање на Земјата и стопирање на климатските промени

Oсновачот на архитектонското биро „BIG“, Бјарке Ингелс, подготвува мастерплан за планетата Земјата, со цел да „докаже дека одржливото човечко присуство на планетата Земја е возможно преку користење на постојните технологии“. Во интервју…