Browsing Tag

Ковид-19

Новиот Евробарометар го открива степенот на влијанието на пандемијата врз жените

Во пресрет на Меѓународниот ден на жената, 8 март, Европскиот парламент објави студија за влијанието на пандемијата врз различни аспекти од животот на жените во Европа. Истражувањето го спроведуваше IPSOS во времетраење од 25 јануари до 3…

Како пандемијата ги истакна табуата околу менструалниот циклус

Голем број на жени пријавиле привремени промени во нивните редовни менструални циклуси, вклучувајќи доцнење, пообилно вагинално крварење или поголема физичка болка. Пријавени се неправилности во менструалниот циклус предизвикани од сите…

Pandemija? Gde? 

Ustajem za posao. Istezanje, umivanje, pranje zuba, oblačenje, ranac, jakna, maska, napipavam alkohol u džepu i izlazim iz stana. Čekam na stanici.  Ulazim u bus koji je već na petoj gotovo krcat. Masku nosimo ja i još pokoji…

Делта сој: Закана која може да се спречи само со вакцинирање

Новиот сој на КОВИД-19, познат како делта или индиски се рашири во 92 земји и предизвика страв од можен четврт бран во светот. Оваа варијанта е многу позаразна од сите нови мутации, како и од британскиот, алфа сој и првичниот кој се појави…

Како пандемијата ги погоди лицата од ЛГБТИ заедницата

Ковид кризата силно ги погоди луѓето од ЛГБТИ заедницата-донесе несигурност, губење на работните места, бездомништво и она што е најстрашно, семејно и насилство од околината. Затворени дома, без работа и услови за самостојно живеење, со…