Browsing Tag

полска

На три лица им се суди во Полска заради ЛГБТИ знак на постери од религиозна икона

На тројца активисти за човекови права им се судеше во средата во Полска за наводно сквернавење и навреда на верските чувства со додавање на симболот на виножитото на движењето ЛГБТИ на постерите со почитувана римокатоличка икона и јавно…

Полска ги имаше најстрогите закони за абортус во Европа. Тие само станаа уште построги.

Највисокиот суд во Полска во четвртокот забрани абортуси поради фетални дефекти, одлука со која дополнително се стеснуваат репродуктивните права во земја со некои од најконзервативните закони за абортус во Европа. Во петокот,…

Претседателката на Европската Комисија ги осудува „зоните без ЛГБТ“ со критика кон Полска

Претседателката на Европската комисија во средата изјави дека нема место во блокот за таканаречените „зони без ЛГБТ“, изразувајќи критика кон полската националистичка влада што се залага за ограничување на правата на хомосексуалците,…