Browsing Tag

Психологија

Кои се психолошките ефекти од родовата нееднаквост?

Што е родова нееднаквост? Родовата нееднаквост се однесува на општите разлики меѓу различните родови идентитети во однос на статусот, моќта, финансиската состојба, здравјето и можноста за вработување. Нееднаквоста може да резултира…

Осаменоста за време на пандемијата најмногу ги погодува младите 

Пандемијата на коронавирус предизвика друг вид на распространета болка, велат истражувачите од Харвард: осаменост. Повеќе од една третина од 950 Американци пријавиле дека се чувствуваат осамено барем „често“ во претходните четири недели,…

Изгубен допир: како цела година без прегратки влијае на нашето ментално здравје

Луѓето се создадени да допираат и да бидат допрени - затоа многумина кои живеат сами страдаат за време на пандемијата. Дали некогаш ќе се опоравиме целосно? Кучињата можат да помогнат многу, меѓутоа и тоа не е доволно. Живеам сама со…