Browsing Tag

родоваеднаквост

Табу

Живееме во општество во кое што на слободата и ставаме окови. Општество во кое што туѓото мислење ни е поважно од сопствената среќа. И во моментот кога сакаме искрено да се насмееме, ние застануваме, ја потиснуваме насмевката затоа што…

Родовата еднаквост не се очекува во наредните 60 години, предупредува студијата

Според последниот извештај за родовата еднаквост објавен од Европскиот институт за родова еднаквост (EIGE) во четвртокот (29 октомври), со сегашното темпо на подобрување, жените ќе достигнат целосна еднаквост со мажите во 2080 година во ЕУ…

Четири жени добија Нобелова награда оваа година. Но, на наградите сè уште им недостасува диверзитет

Од 931 поединец и 28 организации кои ја освоиле наградата од почетокот на доделувањето, само 16 се црнци. Во 2020 година немаше ниту еден Афроамериканец помеѓу именуваните победници. Дванаесет црнци ја добија наградата за мир, тројца…

Нешто што те обележува – стигмата за абортусот и жените

Секоја година, над 40 милиони жени во светот абортираат, што го прави абортусот една од најчестите и безбедни медицински процедури. Сепак, абортусот се уште оди “рака под рака” со силна социјална стигма најчесто изразена преку негативни…