Browsing Tag

скопје

Продолжува уништувањето на Водно: Дали воопшто се презема нешто?

Урбанизацијата го стави на колена Водно- белите дробови на скопјани. Уништени шуми, узупирана и со нови градби, парк шумата Водно наместо да биде заштитена- се уништува со години. Планината која е создадена да го штити градот Скопје од…

Потребата од препознавање на „Метаболизам во Архитектурата“ како културно и колективно наследство на…

Универзалната солидарност, иницирана преку Обединетите Нации, добива своја реализација токму низ овој архитектонски медиум, и со тоа Скопје станува првиот изграден метаболистички мастерплан. Во инвентарот на архитектонската историја, Скопје…