Browsing Tag

climate change

Климатски промени: Во Велс ќе се градат 20.000 социјални домови со ниска емисија на CO2

Министерката за климатски промени, Џули Џејмс, ги соопшти плановите за изградба на 20.000 социјални домови со ниска емисија на јаглерод диоксид. Според сегашниот план, социјалните домови би биле готови до 2026 година.  Здруженијата за…

Хрватска постави нов рекорд во производството на енергија од обновливи извори, покривајќи ја целата…

Хрватскиот оператор на преносен систем (ТСО) ХОПС објави дека поради временските услови, обилните врнежи од дожд и силниот ветер, производството во хидроцентрали и фарми со ветерници вчера достигна 48 GWh, додека потрошувачката 47 GWh. Oва…

Гласот на жените сè уште не се слуша во разговорите за климатските промени

Студија на случај во Бразил укажува на длабок родов јаз кој сè уште треба да се премости во дебатата за креирање политики. Ефектите од климатските промени немаат исто влијание врз сите: Ранливите групи секогаш поминуваат полошо. Оваа…