Browsing Tag

VoxFeminae

Gaslighting: Честото присуство на психолошката манипулација

*Хрватскиот збор што можеби најдобро го опишува зборот gaslighting е „лудило“, иако не ги вклучува сите специфики на овој феномен, ниту пак укажува на контекстот од кој потекнува терминот (повеќе за тоа подоцна). Накратко, gaslighting…

Отворени номинации за третото доделување на наградите Fierce Women

Во пресрет на 8 март 2022 година, порталот Vox Feminae и социјалното претпријатие Fierce Women по трет пат ќе ја доделат наградата Fierce Women - награда за придонес на жените во социјалната правда и родовата еднаквост во Хрватска минатата…