Tradita para drejtësisë: Trashëgimtarë meshkuj të privilegjuar në trashëgimi

Gratë shpesh heqin dorë nga trashëgimia e tyre për shkak të traditave patriarkale dhe mundësive të papërdorura ligjore.

Juristi Naser Ziberi thotë se, edhe pse në Maqedoni me ligj të dy burrat dhe gratë kanë të njëjtat të drejta, ekziston ende një praktikë kur trashëgimtaret femra heqin dorë nga trashëgimia.

“Problemi mund të lidhet me zhvillimin e përgjithshëm kulturor, arsimor dhe shoqëror. “Por fakti është se gratë në shumicën e rasteve heqin dorë nga e drejta për të trashëguar pjesën e tyre, e cila ligjërisht u takon atyre,” tha Ziberi.

Dragan Pejiç, avokat i specializuar në pronë dhe trashëgimi, thotë se ligji nuk diskriminon askënd për këtë çështje. Ai thotë se kjo ka të bëjë më shumë me shoqërinë patriarkale.

Profesori universitar dhe sociologu Ilija Acevski thotë se për shkak të traditave dhe parimeve fetare, akoma ndodh që gratë rrallë të marrin pjesën e trashëgimisë që i takon.

Acevski thotë se në shumicën e rasteve, gratë, për të mbajtur marrëdhënie të mira me të afërmit e tyre, heqin dorë nga trashëgimia që ligjërisht u takon atyre.