Една од три жени е изложена на насилство – СЗО

Една од три жени на глобално ниво, или околу 736 милиони, биле изложени на физичко или сексуално насилство во текот на нивниот живот, според новата анализа на Светската здравствена организација (СЗО).

Новиот извештај сугерира дека, иако бројот на жени погодени од насилство остана во голема мера непроменет од последната глобална студија на СЗО во 2013 година, овој вид на насилство започнува на млада возраст.

Една од четири жени на возраст од 15 до 24 години веќе доживеале насилство од интимен партнер до моментот кога ќе дојдат до средината на дваесеттите години.

СЗО вели дека ова е најголемата студија направена од ваков вид, ажурирајќи ги претходните проценки објавени во 2013 година. Организацијата ги анализирала податоците од постојните истражувања во 161 земја помеѓу 2000 и 2018 година за да ги произведе овие нови проценки. Студијата не вклучува податоци од пандемијата Ковид-19.

Откриено е дека насилството кај интимните партнери е најраспространета глобална форма на злоупотреба, при што околу 641 милиони жени рекле дека доживеале ваков вид на насилство. Сепак, 6% од жените на глобално ниво изјавиле дека биле нападнати од некој друг, освен нивниот сопруг или партнер.

„Насилството врз жените е глобален јавен здравствен проблем со пандемски размери и започнува уште од рана возраст“, ​​изјави за Би-Би-Си писателката на студијата, д-р Клаудија Гарсија-Морено. „Бројот може да биде многу поголем бидејќи стравот од стигма може да биде пречка за многу жени кои пријавуваат сексуално насилство.

Извештајот сугерира дека жените што живеат во земји со ниски примања, вклучувајќи ги Океанските острови како Фиџи, јужна Азија и субсахарска Африка, најверојатно во животот да искусиле физичко и/или сексуално интимно партнерство.

Скоро една од четири жени (37%) кои живеат во овие земји биле погодени, а околу една од пет жени кога станува збор за оние што живеат во Европа (16-23%) и централна Азија (18%).

„Насилството врз жените е ендемично во секоја земја и култура, предизвикувајќи штета на милиони жени и нивните семејства, а тоа се влоши со пандемијата Ковид-19“, рече д-р Тедрос Аданом Гебреизус, генерален директор на СЗО. „Но, за разлика од Ковид-19, насилството врз жените не може да се запре со вакцина.“

Влијанието на пандемијата

Авторите на студијата забележаа дека „додека бројките откриваат веќе катастрофално високи стапки на насилство врз жени и девојчиња“, тие не го одразуваат тековното влијание на пандемијата на коронавирусите.

Зборувајќи исклучиво за Би-Би-Си, заменик генералниот секретар на Обединетите нации и извршен директор на Обединетите нации, Фумзиле Мламбо-Нгкука, рече дека насилството врз жените е „едно од најраспространетите, најупорните и најразорните повреди на човековите права во нашиот свет денес“.

„Од избувнувањето на „Ковид-19“, новите податоци и извештаи покажаа дека сите видови насилство врз жени и девојчиња, особено семејното насилство, се интензивира во она што го нарековме „Пандемија на сенки“, рече таа.

„Денешниот извештај и влијанието на пандемијата на Ковид-19 покажуваат дека треба да се засилат мерките за искоренување на насилството врз жените и девојчињата, еднаш засекогаш.

Следни чекори? 

Извештајот на СЗО ги повикува земјите-членки на ООН да соработуваат со граѓанските организации за да обезбедат услуги достапни на ранливите жени, а се обезбедуваат средства за континуирано собирање на податоци за подобрување на услугите и програмирањето.

„Ние би сакале да видиме зголемена волја и инвестиции и обновена посветеност на владите за елиминирање на насилството врз жените“, рече д-р Клаудија Гарсија-Морено.

„Се надевам дека овие бројки се повик за будење до владите. Се зборуваше пред пет години, но сега треба да се преземат повеќе активности доколку сакаме да ги исполниме целите на одржливиот развој за елиминирање на насилството врз жените до 2030 година.“

Source BBC