Животот во Кабул и талибанското владеење: Ако сте жена, не смеете да се движите без машка придружба

„Зошто се движите без придружба? Вака и се обратил талибански стражар на една млада Авганистанка која не се движела со машка придружба.

Што е дозволено сега во Кабул, а што не?

Талибан со турбан, пушка закачена преку рамо, и вели да го повика сопругот. Кога таа објаснува дека нема телефон, тој му наредува на друг таксист да ја однесе дома и да го донесе нејзиниот сопруг, па потоа да ги врати дома заедно.

Кабул се уште е град на сообраќајна блокада, дрвени пазарни колички преполни со авганистанско зелено грозје и темно виолетови сливи, и деца од улица во искинати туники што се пробиваат низ метежот.

“Внимавајте како постапувате со својот народ. Оваа нација претрпе многу. Бидете нежни”, повика портпаролот Забихула Муџахид на импровизирана прес-конференција, опкружена со борци во целосна борбена опрема, првиот ден откако последниот американски војник полета дома.

Некои работи не треба да се кажуваат. Штом Талибанците минатиот месец со зачудувачка брзина влегоа во Кабул, Авганистанците знаеја што да прават за време на владеењето на Талибанците. Мажите престанаа да се бричат ​​за да дозволат брадата да расте; жените ги заменија своите светли шалови со црни и ја проверуваа должината на нивните фустани и наметки.

“Што да правам?” многу Авганистанци бараа помош и поддршка од странските организации за да избегаат што побрзо од Кабул.

На 15 август, кога талибанските борци излегоа на улица, Маријам Раџаи ја спроведе долгоочекуваната работилница за женски обвинители во канцеларијата на јавниот обвинител.

„Мораме да продолжиме“, ја молеа нејзините желни студенти кога таа проговори за заканата која ги чека жените поради талибанското владеење.

Но, нејзините студенти наскоро се откажаа од било каква надеж за спречување на овој ненадеен пресврт. Оттогаш, Раџај се сели од една во друга безбедна куќа со своето семејство, вклучувајќи две мали деца.

Се развива историски момент; се поништува историско минато. Билбордите со светлечки невести во светкави бели наметки и црвен црвен кармин сега се затемнуваат. Убедливите улични мурали на тимот на Арт Лордс – кои раскажуваа приказни за храбри новинари, посветени лекари, копнеж по мир по толку војна – се обоени. Првиот што беше тргнат беше мурал обоен во црно -бело, за да го означи потпишувањето на договорот минатата година во Доха меѓу Талибанците и Соединетите американски држави.

„Дали е ова историска случка, дали е ова реалност, не можам да поверувам во ова што го гледам“, вели авганистанскиот новинар Ахмед Мангли за BBC.
Source BBC