Како Исланд се спротивстави на коронавирусот

Да, Исланд е оддалечен остров во Северен Атлантик, со само еден меѓународен аеродром. И да, тоа е дом на помалку од половина милион луѓе. Затоа, би било фер да се претпостави дека има среќа што стана првата земја во Европа која почна да се ослободува од Ковид-19.

Но, кажете им го тоа на Исланѓаните и нема да стекнете многу пријатели. Бидејќи кога ќе ги погледнете деталите, има уште многу важни нешта, и поради тоа, жителите на Исланд се прилично горди на својот успех.

Поради намалувањето на Ковид-19, младите веќе подготвуваат караоке забави во центарот на Рејкјавик, главниот град,  слободно се гушкаат и бакнуваат без страв од заразување со вирусот.

Вечерните забави и средби полека стануваат секојдневие, како и посетување на рестораните, концертите и сè друго по што копнее остатокот од Европа. Во моментов, има само 20 активни случаи. Едно лице се лекува во болница, а Исланд има вкупно само 29 смртни случаи, што е еднакво на 8,5 на 100 000 луѓе.

„15 години се подготвував за оваа пандемија“, изјави главниот епидемиолог на Исланд за Би-Би-Си, кога одговори на прашањето како точно се справувал со ситуацијата. Проф. Торолфур Гуднасон беше одговорен за начинот на кој Исланд се спротивставуваше на пандемијата од самиот почеток.

„Одлучивме веднаш што ќе сториме: тестирање, следење контакти и ставање во изолација на сите дијагностицирани. Ова го правевме континуирано, од првиот ден.“

Неговиот тим за пронаоѓањето на контакти заразени со Ковид-19 беше во функција уште пред Исланд да го забележи својот прв случај. Додека се извлеков пред еден стар хотел во центарот на Рејкјавик, еден висок, весел човек ги повлече металните барикади, блокирајќи ја вратата: „Добредојдовте во хотелот на изолацијата“.

Со недели, Исланд доживуваше огромен број земјотреси дневно проследени со вулканска ерупција, и стана јасно дека пандемијата е само уште една катастрофа за управување. Премиерката дури призна дека имала исти тимови кои работат на овие проблеми истовремено.

Source BBC