Ковид: Колку треба да бидеме загрижени?

Изгледа дека зимата ќе биде тешка. Случаите растат низ цела Велика Британија, ограничувањата на нашите животи веќе се заоструваат, се стравува дека некои болници почнуваат да се полнат и има тековни политички и научни застои.

Се чувствува како да има постојан прилив на информации и ќе ви биде простено ако се изгубите во виорот на насловите.

Значи – да се задржиме на прашањето –  многу директно и многу едноставно. Каде сме, дали е ова повторување на пролетта и колку треба да бидеме загрижени?

Ковид е сè уште претежно благ

Не заборавајте дека огромното мнозинство од луѓето се опоравуваат од Ковид и често е лесна болест.

Главните симптоми се кашлица, треска и губење на чувството за мирис, а повеќето заболени ќе закрепнат дома.

Се проценува дека од 1% до 3% од луѓето кои се заразуваат од вирусот бараат болничко лекување.

Но, сепак вирусот е поубиствен од грипот.

Бројот на луѓе кои умираат по заразување со вирусот, познат како стапка на смртност на инфекција, е околу 0,5%. Или по еден смртен случај на секои 200 заболени лица.

Тоа е пет до 25 пати повеќе смртоносно од сезонска инфекција со грип, и покрај постоечките митови дека Ковид е исто како грип.

Грипот убива помеѓу 0,02% и 0,1% од луѓето кои се заразени.

Некои луѓе се изложени на поголем ризик

Луѓето од која било возраст можат да умрат од Ковид, но ризиците се поголеми колку што сте постари.

Само мал дел од луѓето на возраст под 45 години умираат по заразување со вирусот и ризикот навистина се зголемува по 65-тата година од животот.

Бројките се зголемуваат

Статистиката раскажува мрачна приказна.

Бројот на дневни случаи – зголемен. Бројот на лица кои се примени во болница – зголемен. Бројот на луѓе кои умираат – зголемен.

Не сме на исто ниво како во периодот кога го достигнавме врвот, кога 3.000 луѓе беа примени во болница со Ковид секој ден. Во моментов е под 1.000.

Значи, ова е проблем на патот на ширење на вирусот.

Загриженоста е дека зголемувањето на случаите на крајот може да доведе до преоптеретување на здравствениот систем. Ако тоа се случи, тогаш повеќе луѓе ќе умрат, од Ковид и други причини, бидејќи нема да има доволно кревети и лекари за редовна проверка на пациентите.

Но, вирусот се шири побавно отколку порано

Работите што сега ги правиме во секојдневниот живот прават разлика во ширењето на вирусот.

На почетокот на пандемијата, бројот на заразени се удвојуваше на секои три до четири дена. Времето на удвојување е поблиску до секои две недели.

Репродукцијата или Р-бројот – бројот на лица на кои секое заразено лице го пренесува вирусот во просек – беше околу 3,0 низ Велика Британија на почетокот на март. Сега е околу половина од тоа (помеѓу 1,3 и 1,5).

Можеме да воочиме разлика разлика, но секој раст е сепак раст и освен ако бројот R не се спушти под 1,0, бројот на случаи, а за возврат притисокот врз болниците ќе продолжи да расте.

Поуспешни сме во лекувањето на Ковид

Шансата да умрете ако сте примени во болница е намалена уште од почетокот на пандемијата.

Да се ​​добие прецизна проценка е тешко, но се чини дека стапката на смртност во болниците падна за меѓу третина и пол.

Лекарите имаат подобро разбирање за тоа што се случува со пациентите со тешка форма на Ковид, како што се развој на крв склона кон создавање на тромб. Тоа значи дека грижата е подобрена.

Го имаме и првиот лек за спасување живот, стероид наречен дексаметазон кој го смирува имунитетот кога станува премногу активен и го напаѓа телото.

Но, не смееме да го игнорираме „пролонгираниот тип на Ковид“

Сепак, се повеќе се забележува дека инфекцијата со коронавирус може да има трајни последици врз телото.

Не знаеме колку долго или точно колку луѓе се погодени, но како симптоми кои продолжуваат се пријавени долгорочниот замор и цела низа други здравствени проблеми.

Овие симптоми се чини дека влијаат на млади и стари, како и на оние кои имале дури и лесни инфекции.

„Пролонгиран тип на Ковид“: Зошто некои луѓе не се опоравуваат?

Веројатно не сте имуни

Повеќето луѓе не биле заразени со вирусот. Околу 9 од 10 лица во Велика Британија се смета дека сè уште се ранливи.

Добивањето на Ковид двапати е ретко. Сепак, никој не е сосема сигурен колку може да трае имунитетот по борбата против вирусот.

Сè уште чекаме вакцина

Ефикасна вакцина или би ги запрела луѓето да се заразуваат или барем ќе ја направи болеста помалку сериозна.

Постои напредок, но сè уште не е докажано дека делува.

Вакцината останува една од клучните алатки за враќање на нашите животи, дотогаш стратегијата на владата се потпира на забавување на ширењето на вирусот и тоа значи ограничувања на целиот наш живот.


Тестирањето и трасирањето претставуваат проблем

Другата мерка што требаше да помогне во сузбивање на вирусот е владината програма за испитувањето и трасирањето.

Капацитетот за тестирање е драматично зголемен од почетокот на пандемијата и сега има повеќе од 300.000 тестови на ден.
Сепак, програмата најдобро функционира кога нивото на вирусот е ниско, а советниците за сопствени науки на владата, Sage, велат дека тестирањето и трасирањето (test-and-trace) има „маргинално влијание врз преносот“.

Source BBC