Мултиетнички “food truck” им помага на жените мигранти да започнат нов живот во Болоња, Италија

Подвижниот камионче за храна со кое се продаваат мултиетнички деликатеси на улиците во Болоња стана симбол на интеграција за жените од помалите европски земји и земјите во воен конфликт кои се обидуваат да го надминат своето тешко минато.

Здружението „МондоДона“, кое е непрофитно, им обезбедува засолниште, заштита и шанса на овие жени да станат независни со тоа што им помага да најдат соодветна работа.

„Ми ги опишаа рецептите на нивните баби, за да можам да им помогнам и да почнам да ги припремам“, изјави готвачот и координатор на проектот Алберто Ди Пасква.

„Тие доаѓаат од различни култури, од Балканот до Јордан и Нигерија. Ги зедовме овие рецепти и ги разработивме за да го формираме менито на камионот со храна.“

Слаѓана избега од бомбашки напади во поранешна Југославија пред повеќе од 20 години. Откако пристигна во Италија со своите две деца, од поранешниот сопруг беше малтретирана со години, но на крајот, најде сила да започне нов живот.

„Би сакал сите жени кои се малтретирани да ги слушаат моите зборови, да се разбудат, да поднесат обвиненија и да излезат од овие ситуации“, рече таа.

Source EuroNews