Повеќе луѓе починаа од Ковид-19 отколку во последните 5 сезони на грип заедно. И коронавирусот е многу позаразен

Уште еднаш, погрешното споредување помеѓу грипот и Ковид-19 привлече големо внимание на Интернет. “Сезоната на грип претстои! Многу луѓе секоја година, понекогаш над 100.000 и покрај вакцината, умираат од грип”, објави твитер претседателот Доналд Трамп. “Дали ќе ја затвориме нашата земја? Не, научивме да живееме со неа, исто како што учиме да живееме со Ковид, кај повеќето популации далеку помалку смртоносни !!!” Тоа не е точно. Ковид-19 е поубиствен од сезонскиот грип.

Новиот коронавирус уби повеќе од 210.700 луѓе во САД за осум месеци, според Универзитетот Џон Хопкинс.

Тоа е во просек повеќе од 867 смртни случаи на Ковид-19 на ден во САД од првата позната смрт на 6 февруари.

Според проценките на американскиот Центар за контрола и превенција на болести, во последната сезона на грип загинаа околу 22.000 лица во САД. Додека „точното време и времетраењето на сезоните на грип може да варира“, вели CDC, повеќето случаи се случуваат помеѓу октомври и мај.

Ако 22.000 луѓе умреле помеѓу 1 октомври и 31 мај, тоа би било просечно околу 91 смртност од грип на ден во период од осум месеци.

И за само осум месеци, Ковид-19 уби повеќе луѓе отколку што се случи грипот во последните пет сезони на грип заедно. Што се однесува до тврдењето на Трамп дека грипот убива „понекогаш над 100.000“ луѓе годишно, податоците на CDC од 1976 до 2007 година и од 2010 година до сега покажуваат дека тоа не е ни близу. Постојат уште неколку причини зошто Ковид-19 е поопасен од грипот и зошто се потребни дополнителни мерки на претпазливост.


Коронавирусот е многу позаразен од грипот

Истражувањата покажуваат дека лице со грип инфицира во просек околу 1,28 други луѓе.
Коронавирусот може да се шири многу денови без симптоми. Со грип, периодот на инкубација е релативно краток. Луѓето обично почнуваат да се чувствуваат болни еден до четири дена по инфекцијата, со симптоми кои често се појавуваат во рок од два дена, според CDC.

Тоа значи дека луѓето кои ќе се разболат од грип, ќе знаат дека се болни многу брзо и најверојатно ќе останат дома, избегнувајќи контакт со други.

Но, периодот на инкубација со коронавирус е околу три до 14 дена и „симптомите обично се појавуваат во рок од четири или пет дена по изложувањето“, според Медицинската школа Харвард. „Знаеме дека едно лице со КОВИД-19 може да биде заразно од 48 до 72 часа пред да започне да доживува симптоми“, пишуваат експертите од Харвард. „Новите истражувања сугерираат дека луѓето навистина веројатно го шират вирусот на други лица во текот на 48 часа пред да започнат да доживуваат симптоми.

Medical workers in protective suits tend to coronavirus patients at the intensive care unit of a hospital in Wuhan, China. China Daily via Reuters

 

Лесно е за асимптоматските преносители да заразуваат други, рече Ен Римоин, професор по епидемиологија на Школата за јавно здравје на UCLA. „Кога зборувате, понекогаш може да ви излезе малку плунка“, рече таа. “Ќе си го потриете носот. Ќе си ја допрете устата. Ќе ги потриете и очите. И потоа ќе допрете други површини, а подоцна ќе го проширите вирус ако сте заразени и ќе го пренесувате асимптоматски”.

Можете да добиете вакцина против грип, но не и вакцина против коронавирус

Експертите велат дека бројот на смртни случаи од грип може драстично да се намали доколку повеќе луѓе добијат вакцини од грип. Дури и ако добиете вакцина против грип и подоцна заразите со грип, симптомите обично се помалку сериозни. Сепак, околу половина од Американците не се вакцинираат, вклучително и повеќето деца кои умираат од грип.

Но, со коронавирус, сè уште нема јавно достапна вакцина. Значи, најдобрите начини за контрола на ширењето (додека ја подобрувате економијата) е со лична одговорност – да останете најмалку 2 метри подалеку од оние со кои не живеете, често да ги миете рацете и да носите маска за лице.

Source CNN