САД: Клиниките за абортус се подготвуваат за пораст на пациенти ако се поништи пресудата „Ро против Вејд“

Клиниките за абортус во САД кои веројатно ќе го задржат пристапот до процедурата за абортус се подготвуваат за потенцијален прилив на пациенти по извештајот за нацрт-мислењето на мнозинството на Врховниот суд што би ја поништило историската пресуда од 1973 година „Ро против Вејд“.

„Ова е катастрофален удар за милиони луѓе кои ќе лицата кои ќе се најдат во ситуација да направат абортус“, рече Џенифер Велч, претседател и извршен директор на Planned Parenthood од Илиноис, на прес-конференција во вторникот. Тие ќе се соочат со „застрашувачка дилема“, рече таа: „Ако патуваат илјадници километри до Илиноис за да ја добијат потребната нега, ако бараат нелегална алтернатива или да останат времени до крај против нивна волја“.

„За наша среќа, абортусот е легален во Илиноис и ќе остане легален во Илиноис“, рече таа.

Ако пресудата „Ро против Вејд“ се отфрли, враќајќи го прашањето за абортусот во повеќе држави, оние држави како Илиноис кој има кодифицирана заштита за правото на абортус ќе се соочат со лекување на пациенти од блиските држави што ќе го забрануваат. Врховниот суд на САД во вторникот ја потврди автентичноста на предлог-мислењето, нагласувајќи дека тоа не е конечна одлука, која се очекува во јуни.

Повеќе од половина од американските држави би можеле да го забранат абортусот доколку „Ро против Вејд“ биде укинат, вклучително и 13 држави со таканаречените „забрани за активирање“ кои речиси веднаш би ги забраниле абортусите во нивните граници, доколку се стави крај на историскиот случај. Ако тоа се случи, луѓето би можеле да бидат принудени да патуваат надвор од нивните матични држави за да стигнат до најблиската клиника за да ја обезбедат процедурата, според анализата на Институтот Гутмахер, организација за истражување на правата на абортусот.

Норма Мекорви (псевдоним- Џејн Роу), во 1973 ги оспори законите во сојузната држава Тексас кои забранувале абортус, освен во животно загрозувачки случаи за мајката.

 

Тоа е исход што давателите на репродуктивна здравствена заштита го очекуваа, рече портпаролката на Planned Parenthood од Илиноис, Пола Торнтон-Грир.

„Ние се подготвувавме за ова со години“, рече таа, укажувајќи на напорите на организацијата да изгради нови здравствени центри во близина на Висконсин и Индијана, како и инфраструктура за обезбедување здравствена грижа за пациентите.

„Ќе бидеме подготвени да ја исполниме нашата должност, да ја искористиме решителноста, и да бидете сигурни дека луѓето ќе ја добијат грижата што им е потребна.“