Унгарскиот декрет создава поволни услови за ново анти-ЛГБТ законодавство

Контроверзниот анти-ЛГБТ закон на унгарската влада, усвоен во јуни, ќе се применува во близина на црквите, како и училиштата, според новиот официјален декрет.

Таканаречениот Закон за борба против педофилијата првично имаше за цел да ги зголеми казните за злоупотреба на деца, но се додадени амандмани со кои се забранува „промовирање хомосексуалност“ или промена на полот на малолетници.

Најновиот декрет ќе стапи на сила за 30 дена, соопшти владата доцна на 6 август.

Унгарската канцеларија на Amnesty International, како реакција на најновото соопштение, инсистираше на 7 август дека законот „порано или подоцна ќе пропадне“.

„Во меѓувреме, одговорност на сите нас е да не се предадеме на подлиот поттик на владата за омраза“, се вели во соопштението на групата.

По усвојувањето на законот, илјадници луѓе се приклучија на годишниот марш на гордоста во Будимпешта на 24 јули во знак на поддршка за ЛГБТ заедницата и протестирање против законот.

Законот, кој стапи на сила минатиот месец, стана цел на ЛГБТ заедницата во Европа и нивните сојузници, со што конзервативната влада на унгарскиот премиер Виктор Орбан повторно е во спротивност со Брисел.

Европската комисија го нарече законот „срамен“ и започна правна постапка против Будимпешта поради законодавството, велејќи дека е дискриминаторски и во спротивност со европските вредности за толеранција и индивидуална слобода.

Законот го регулира „прикажувањето или прикажувањето“ на производи што „изразуваат хомосексуалност“ или претставуваат „отстапување од идентитетот што одговара на полот при раѓање“.

Владата, исто така, во своето најново соопштение рече дека на продавниците ќе им биде забрането да продаваат такви производи на 200 метри од црквите, училиштата и институциите за заштита на децата.

Националистичката партија Фидес на Орбан вели дека мерките поврзани со ЛГБТ имаат за цел да ги заштитат децата и семејствата и не ги таргетираат возрасните хомосексуалци.

Критичарите велат дека таргетирањето на Орбан кон ЛГБТ заедницата, како и неговите претходни потези против имигрантите, е обид да се зајакне неговата социјално конзервативна база пред изборите следната година.

Source Radio Free Europe