Совети за справување со менталното здравје за време на КОВИД-19

И по неколку месеци, пандемијата продолжува да влијае врз менталното здравје. Како дел од нашата серија разговори на Твитер #AskReuters, Ројтерс собра група експерти за да ги споделат своите совети за справување со изолацијата, згрижувањето…

Судијката на Врховниот суд на САД, Рут Бејдер Гинсбург, шампион за правата на жените

Рут Бејдер Гинсбург, феминистичката икона во Америка, ги промовираше правата на жените во текот на целиот нејзин живот. Таа беше втората жена именувана како судијка на Врховниот суд.

Коронавирус: Што е анксиозност и како можам да добијам помош

Драматичните промени во целиот наш живот во текот на изминатите шест месеци го зголемија нивото на анксиозност, а новата студија сугерира дека родителите се особено загрижени за благосостојбата на своите деца. Па, какво е чувството на…

КОВИД-19: Повеќе од здравствена закана за уметниците од Северна Македонија

Извор на слика: https://fosm.mk/ Занемарени со години, независните уметници во Македонија велат дека пандемијата на коронавирус претставува егзистенцијална закана за нивната добросостојба. За речиси три децении како фронтмен на

Бечелет ги истакнува злоупотребите на правата на ЛГБТИ во говорот на Советот за човекови…

Високиот комесар на ОН за човекови права Мишел Бачелет во понеделникот ги истакна злоупотребите на правата на ЛГБТИ лицата во Полска и Хондурас за време на нејзиниот говор на отворањето на последната седница на Советот за човекови права на

Како да се биде осамен/а?

Во зимата 1942 година, непосредно по нападот на Перл Харбор, Едвард Хопер започна нова слика: Вечер во Њујорк, видена однадвор, четири отуѓени ликови заробени зад зелено стакло. Од сите слики на Хопер, „Nighthawks“ (Ноќните птици)

State capture – The National Theatre

Report According to the left wing Rama government, the plans to demolish the old National Theatre came to life upon the sudden concession proposal send by a private developer, Fusha shpk. The company, who already held the title to a