Што моментално им смета на младите во нашата држава?

Во последниот период, поради самоизолацијата и седењето дома, имав доста време, можеби и отповеќе, за да седам на телефон и да ги пратам случувањата во државата, а и во светот. Колку повеќе скролав на телефонот толку повеќе запаѓав во…

TikTok на една студентка стана популарен покажувајки како нејзините соученици-мажи…

Клер Мекдонел (22) е една од четирите жени меѓу скоро 60 мажи во додипломската програма за наука и финансии на Универзитетот во Ајова. „Неколку од девојките го имаат најдоброто рангирање во програмата, и колку и да имаме академско…

Белгиска пресвртница: Прва министерка кој е трансродово лице

Катрин Хугендубел е директор за застапување во ИЛГА-Европа. Назначувањето на Петра Де Сатер за заменик-премиер на Белгија – првото  трансродово лице како министерка во Европа е комплетна пресвртница. Но, она што е можеби уште…

Повеќе луѓе починаа од Ковид-19 отколку во последните 5 сезони на грип заедно. И…

Уште еднаш, погрешното споредување помеѓу грипот и Ковид-19 привлече големо внимание на Интернет. "Сезоната на грип претстои! Многу луѓе секоја година, понекогаш над 100.000 и покрај вакцината, умираат од грип", објави твитер претседателот…

ЕХО фестивал за планински филм: Интервју со Александар Зарапчиев

Вчера (05.10.2020) започна 11-тото издание на еден од најубавите настани во Скопје - ЕХО фестивалот за планински филм кој се одржува на две локации - Кино Фросина (МКЦ) и Кино Милениум. И покрај предизвиците кои се појавија оваа година…

Како општеството ме натера да ги бакнам сите оние кои никогаш не ми се „свиѓаа“, но ти ми…

Баба ми и тетка ми имаат мало станче во близина на Центар кое секогаш мириса на нешто пржено или старо, што е причината зашто ги отворам сите шест прозори кога сум им на гости. Инаку, отсекогаш ми било чудно како таксистите магично знаат…

Зошто бременоста е толку ретко сликана во историјата на уметноста?

Иако до 20 –тиот век жените најголем дел од плодните години ги поминувале бремени, во историјата на уметноста, темата на бременоста е скоро целосно отсутна. Според Карен Херн, историчарка на уметност, специјализирана за британската уметност…

Претседателката на Европската Комисија ги осудува „зоните без ЛГБТ“ со критика кон Полска

Претседателката на Европската комисија во средата изјави дека нема место во блокот за таканаречените „зони без ЛГБТ“, изразувајќи критика кон полската националистичка влада што се залага за ограничување на правата на хомосексуалците,…

Јавен повик за новинари за изработка на истражувачки стории од областа на правосудството

Фондација Отворено општество-Македонија во партнерство со Коалиција „Сите за правично судење“ во рамки на проектот „Зајакнување на капацитетите на истражувачките новинари во областите од Поглавјето 23, а со фокус на правосудството“ објавува…

Предизвиците кои доаѓаат поради користењето на пластика – агендата на Европа и…

Веќе е утврдено и широко прифатено дека Европската унија како целина е светски лидер против климатските промени. Иако некои можат да кажат дека ЕУ не оди докрај, а други можат да тврдат дека отишла предалеку, тешко е да се тврди дека има и…