Категорија

Наука

Наближува јубилејното 10. издание на Студентската конференција „Енергетска ефикасност и одржлив…

Јубилејното десетто издание на Студентската конференција „Енергетска ефикасност и одржлив развој“ (СКЕЕОР) ќе се одвива од 26 до 29 октомври во просториите на Факултетот за електротехника и информациски технологии во Скопје и предвидува…

Меѓународен ден на лицата со посебни потреби

Трети декември е Меѓународен ден на лицата со попреченост, а темата оваа година е  „Лидерство и учество на лицата со попреченост кон инклузивен, достапен и одржлив свет пост-КОВИД-19“. Повеќе од 1 милијарда луѓе доживуваат инвалидитет, а…

Зошто Македонија е на врвот на Ковид смртност во светот?

Македонија е во самиот светски врв на листите во однос на стапката на смртност предизвикана од Ковид-19 на 100.000 жители. Тоа го потврдуваат светските анализи направени на оваа тема, но и извештаите на Министерството за здравство. Не само…

Брошура за правата на лицата со попреченост

Сакајќи да ја подигне свеста кај лицата со попреченост за нивните права и да ги информира за механизмите кои им стојат на располагање секојпат кога правата им се повредени, Локалното координативно тело за заштита од дискриминација во …