Категорија

Стории

Администрацијата на Бајден презеде правна акција против државите со анти-транс закони

Министерството за правда поднесе изјави за интерес за поддршка на тужбите поднесени против Арканзас и Западна Вирџинија откако тие донесоа закони на почетокот на оваа година со кои се ограничуваше здравствената заштита и спортското учество…

Секој четврта жена која чувствува силни менструални болки ја крие вистинската причина за отсуство од…

Скоро една од четири жени кои земале слободно време од работа поради грчеви во менструацијата и симптоми на предменструален синдром (ПМС) не ја споделуваат вистинската причина за нивното отсуство. Истражувањето спроведено над повеќе од…

Мултиетнички “food truck” им помага на жените мигранти да започнат нов живот во Болоња,…

Подвижниот камионче за храна со кое се продаваат мултиетнички деликатеси на улиците во Болоња стана симбол на интеграција за жените од помалите европски земји и земјите во воен конфликт кои се обидуваат да го надминат своето тешко минато.…

Интервју со Калиа Димитрова: Со секој нов омоќен феминистички глас сме поблиску кон градење на свет…

Веб-сајтот Медуза, која е и првата феминистичка онлајн платформа во Македонија постои повеќе од 2 години. Низ целиот досегашен период на постоењето на Медуза, во јавноста проследивме голем број текстови, интервјуа и разговори на теми…

Австралија: Глобален лидер за здравствено отсуство поради менструалниот циклус и репродуктивното…

Австралија полека станува глобален лидер за здравствено отсуство за менструација и репродуктивно здравје, иако овие мерки се жестоко оспорени од конзервативните струи. Истражувачки тим на Универзитетот во Сиднеј неодамна спроведе…

„Застанете против омразата“ кон ЛГБТИ луѓето, повикува Високиот комесар за човекови права на ООН

Понижувањето и нетолеранцијата остануваат сурова реалност за многу геј, бисексуалци, трансродови и интерсексуалци (ЛГБТИ) ширум светот, рече Високиот комесар за човекови права на ООН, Мишел Бачелет, во својата изјава за претстојниот…

Од „пионерски“ спорт за жени, до засенет спорт поради културата на злоупотреба. Што се случи со…

Како дојде до ова? Поранешната меѓународна гимнастичарка и историчарка на спортот, Џорџа Цервин, вели дека навлегувањето до корените на гимнастиката ги открива почетоците на темниот облак што го следел спортот. Во 1933 година,…