Browsing Tag

Авганистан

Талибанците ги прекинаа авганистанките кои протестираа во знак на поддршка кон жените во Иран

Група жени во главниот град на Авганистан, Кабул, во четвртокот организираа демонстрации за поддршка на протестите во Иран, пред да бидат насилно растерани од талибанските власти. Протестот бил организиран во исто време кога продолжија…

Животот во Кабул и талибанското владеење: Ако сте жена, не смеете да се движите без машка придружба

„Зошто се движите без придружба? Вака и се обратил талибански стражар на една млада Авганистанка која не се движела со машка придружба. Што е дозволено сега во Кабул, а што не? Талибан со турбан, пушка закачена преку рамо, и вели да…

Женските права и мисијата на САД во Авганистан

Долгогодишните напори на САД да влијаат врз развојот на демократијата во Авганистан и на кое било друго место во светот, всушност, никогаш не им оделе во прилог на жените и нивните права. Во јули, поранешниот претседател на Соединетите…

Со што ќе се соочуваат жените од Авганистан откако Талибанците го зазедоа Кабул?

Забрзаниот напредок на Талибанците низ Авганистан ги остави жените и девојчињата на маргините, иако цела генерации на жени израснати во Авганистан имаа одредени права и слободи. Сега, повторно се меѓу најранливите категории. Се очекува…