Browsing Tag

вакцина

Варијациите и мутациите на коронавирусот објаснети преку наука

Откривањето на две варијации на коронавирусот предизвика вознемиреност. Научниците брзаат за да откријат дали овие варијации се попреносливи или можат да претставуваат предизвици за вакцината против Ковид. Сите вируси природно…

Гласините околу вакцините се побиени: микрочипови, ‘промената на ДНК’ и многу повеќе

Ние разгледавме некои од најчесто споделуваните лажни тврдења околу вакцините - сè, од наводни заговори за ставање микрочипови во луѓето до наводната модификација на нашиот генетски код. Тврдењата околу „промената на ДНК“…

Фајзер: Вакцината против коронавирусот е безбедна и 95% ефикасна

Производителот на лекови Фајзер (Pfizer) во средата изјави дека вакцината против коронавирусот е ефикасна 95 проценти и нема сериозни несакани ефекти - првиот сет на целосни резултати од испитувањето на вакцините во доцна фаза, бидејќи…

Научникот кој стои зад BioNTech/Pfizer вели дека вакцината може да стави крај на пандемијата

Научникот зад првата Covid-19 вакцина која стигна до привремени клинички испитувања вели дека е убеден дека неговиот производ може „да го уништи вирусот“ и да стави крај на пандемијата што го држеше светот како заложник во 2020 година.…

Коронавирус: Немачка компанија BioNTech каже да је вакцина ефикасна 90%

Вакцина коју су заједнички развиле немачка компанија BioNTech и америчка фирма Pfizer показала се као 90% ефикасна у превенцији инфекција ЦОВИД-19, према испитивањима фазе 3. Њихова вакцина тестирана је на 43.500 људи у…