Browsing Tag

право на абортус

САД: Правниот статус на абортусот се менува од ден на ден откако Ро против Вејд се поништи

Во некои држави, правниот статус на абортусот веќе се смени неколку пати од одлуката на Врховниот суд минатиот месец. Законите за абортус во САД се менуваат речиси секојдневно, поради големиот број петиции од републиканските јавни…

САД: Клиниките за абортус се подготвуваат за пораст на пациенти ако се поништи пресудата „Ро против…

Клиниките за абортус во САД кои веројатно ќе го задржат пристапот до процедурата за абортус се подготвуваат за потенцијален прилив на пациенти по извештајот за нацрт-мислењето на мнозинството на Врховниот суд што би ја поништило историската…

Абортусот со новиот Закон е достапен за сите-за жените Ромки, не е

Жените Ромки кои се социјален ризик не можат да направат абортус поради високите суми за интервенцијата.  Иако е право на избор, поради цената која се движи од 6000 до 9000 денари, абортусот е недостапен за оваа категорија на жени. Законот…