Browsing Tag

родова еднаквост

Индекс на родова еднаквост 2021: КОВИД-19 предизвика „големи загуби“ за родовата еднаквост во Европа

Индексот за родова еднаквост 2021 објавен на 28 октомври предупредува дека пандемијата се заканува на „ниските придобивки“ направени во Европа кон родовата еднаквост. „Низ Европа има подобрување во однос на родовата еднаквост. Но, се…

Бјорн Берг ја отвори конференцијата за родова еднаквост во Кипар

„Европската конвенција за човекови права им дава на жените права и заштита што ниту една друга алатка за надворешна политика досега не ги постигнала – и ниту еден друг континент не ги постигнал“, истакна заменик генералниот секретар при…

Албанија: 12 од 17 членови во новиот кабинет на албанската влада се жени 

 Албанскиот парламент го одобри првиот кабинет во кој доминираат жени откако земјата воведе повеќепартиски систем пред 30 години. По собраниската седница која траеше повеќе од 20 часа, Еди Рама беше избран за премиер по трет пат. Од…

СЗО: Иднината што ја очекуваме – здравствена заштита и родова еднаквост

Светската здравствена организација (СЗО), Специјалната програма на Обединетите нации и Меѓународниот институт за глобално здравје на Универзитетот на Обединетите нации (UNU-IIGH) во партнерство со британското стручно списание (BMJ), денес…

Кои се психолошките ефекти од родовата нееднаквост?

Што е родова нееднаквост? Родовата нееднаквост се однесува на општите разлики меѓу различните родови идентитети во однос на статусот, моќта, финансиската состојба, здравјето и можноста за вработување. Нееднаквоста може да резултира…

За жените во музиката, еднаквоста останува недостижна

Пред три години, едно истражување покажа дека постои огромна родова нееднаквост помеѓу изведувачите, продуцентите и текстописците кои стојат зад хит-песните и откри дека застапеноста на жените е неверојатно мала. Ова истражување ја…

Како жените на Балканот рекоа НЕ на сексуалното вознемирување

Во последниве недели, сè додека трае овој бран на балканската верзија на движењето #MeToo, се чини како регионот конечно да ги слушна сведочењата на сексуално злоставувани жени. Дали ова ни дава надеж дека овие простори, чија почва е…