Browsing Tag

родово-базирано насилство

Турската полиција употреби солзавец врз демонстрантите на маршот по повод Меѓународниот ден за…

Турската полиција употреби солзавец и гумени куршуми во четвртокот за да потисне илјадници луѓе, од кои многу жени, кои излегоа на улиците на Истанбул за да го одбележат Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените.…

Од „пионерски“ спорт за жени, до засенет спорт поради културата на злоупотреба. Што се случи со…

Како дојде до ова? Поранешната меѓународна гимнастичарка и историчарка на спортот, Џорџа Цервин, вели дека навлегувањето до корените на гимнастиката ги открива почетоците на темниот облак што го следел спортот. Во 1933 година,…

Штитеник во „ЛГБТИ Сигурна куќа“: Сакаме да бидеме прифатени нормално, но кризата донесе повеќе…

Тасим Махмуди има 20 години од Дебарско, кој пред две години го напуштил семејниот дом поради поради насилство од семејството, вели дека во овој период, во време на криза е најстрашно - омразата и хомофобијата се присутни секаде, дури и на…

Јавен повик за медиумски работници за учество на онлајн обуки за унапредување на знаења и вештини за…

ХОПС – Опции за здрав живот Скопје (ХОПС) во партнерство со Коалиција Маргини и Националната мрежа за борба против насилството врз жените и семејното насилство, во рамки на проектот “Different discourse better reality, media in combating…

Деми Ловато: Соочување со траумата по сексуалното злоупотребување

28-годишната музичарка откри во својот документарец насловен „Деми Ловато: Танцувајќи со ѓаволот“ дека лицето кое сексуално ја злоупотребило не претрпело никакви последици. Пејачката не кажува кој е сторителот, само дека потоа „морала…

Тинејџерка од Полска креираше “webshop” за пријавување на семејно насилство

Вознемирена од извештаите за зголемено семејно насилство од самиот почеток на рестрикциите поради коронавирусот, средношколката Кристина Паско од Полска реши да започне лажна онлајн продавница за да им понуди спас на жртвите заробени во…

Една од три жени е изложена на насилство – СЗО

Една од три жени на глобално ниво, или околу 736 милиони, биле изложени на физичко или сексуално насилство во текот на нивниот живот, според новата анализа на Светската здравствена организација (СЗО). Новиот извештај сугерира дека, иако…

Маргарет Атвуд се приклучува на музичкиот проект за подигнување на свеста за родово базираното…

Братот на една од трите жени убиени од нивниот поранешен партнер во долината Отава ја регрутираше Маргарет Атвуд за музички проект за родово базираното насилство. Кампања за подигнување на свеста од баритонот Џошуа Хопкинс, чија сестра…