Browsing Tag

ТВ 24

25 минути: Емисии кои поттикнаа промени оваа сезона

Зошто е важно е да се зборува пред медиумите за проблемите со кои се соочуваш? Заокружувајќи ја третата сезона, транспарентната борба на граѓаните заедно со 25 Минути, придонесе за неколку позитивни исходи. Зборувањето пред камера…

Нов закон за родова еднаквост, но идеите од средниот век на некои црквени лица остануваат…

Родовата еднаквост е еден од столбовите на Европската Унија кон која се стреми да биде дел и Македонија. Но, често кога ќе се слушне поимот, неминовно со себе носи низа отворени прашања кои под превезот на традиционалното, одат до екстремни…

Случај Општина Бутел: Бунт на пензионерите

Според Законот за здруженија и фондации, македонските пензионери се организирани во свои здруженија со доброволна партиципативна членарина. Кога еден работник се пензионира, се прашува дали сака од својата пензија да издвојува средства…

25 минути: Градежната мафија царува во Општина Аеродром

Законот за дивоградби изминатите неколку години неколу пати се наоѓаше пред пратениците, се повлекуваше па повторно се враќаше на гласање, што наидуваше на критики од експертите во градежништвото, но и од страна на архитектите.…

25 минути: Македонските пратеници – без отчет за привилегиите

Како по некое непишано правило, секоја година македонската јавност ја брануваат сумите кои одредени народни претставници ги земаат во вид на патни трошоци од Собранието. Математиката вели, оној кој живее најдалеку од Скопје, зема и…

25 минути: Функционерите ги менуваат колите, додека нема пари за пожарникари и противпожарни возила

Од вкупно 220 возила со кои располагаат 30 противпожарни единици во државата, 154 се произведени во минатиот век. Нивната просечна старост е 27 години. Најстарото со кое гасиме пожари е произведено далечната 1966 година. За споредба,…

25 минути: Брисел бара канцеларија за санкции за сите оние кои не почитуваат закони за јавните…

Одлуките на Влада за заштита на човековата средина не се почитуваат ниту од самата Влада, ниту од другите институции. Јавните набавки за екологија се широко поле за сомнежи за корупција. И покрај тоа што на хартија македонското…

25 минути: Каква Македонија сакаме во 2023?

Ако 2022 беше година на енергетска криза и крај на пандемијата која мина во сенка на инфлацијата и поскапувањата, новата 2023 е година на големи очекувања, но, и на сериозни предизвици за граѓаните на Македонија. Над земјата веќе надвиснува…

25 минути: Одговор од Амбасадата на САД – зошто се праќа американски тим за санкции?

Отворени пораки од САД како никогаш досега до македонските власти за справување со корупцијата. Вашингтон испраќа тим за санкции кој ќе даде поагресивен поглед на минатите и сегашните корумпирани актери и ќе ги разгледа сите можни одговори,…

25 Минути: Случајот со Бесмира Ејупи – симбол на нефункционална држава во која се прекршуваат закони

Од општинска работа во Петровец преку Министерство за политички систем, а сега во Министерство за надворешни работи. Несудената конзулка во Њујорк, Бесмира Ејупи, за две години смени осум државни работни места и заработи хонорари од државни…