Активистите го поздравуваат нацрт-законот во Италија со кој насилството врз ЛГБТ луѓето ќе стане кривично дело од омраза

Активистите во Италија го поздравија гласањето во парламентот за усвојување на нацрт-закон со кој насилството врз ЛГБТ лицата и лицата со посебни потреби, како и мизогинијата ќе бидат законски пропишани како кривични дела од омраза.

Предлог-законот кој помина успешно и покрај повеќемесечните протести на екстремно десничарските и католичките групи, сега треба да биде одобрен од горниот дом, каде е поддржан од партиите на владејачката коалиција, пред да стане закон.

„Ако успееме дефинитивно да го одобриме овој закон, Италија конечно ќе биде земја што ги прифаќа ЛГБТ-правата, затоа што сега сме меѓу последните земји во Европа за социјално прифаќање на ЛГБТ лицата“, рече Алесандро Зан, политичар од Демократската партија кој го подготви законот. „Покрај тоа, исто така, се криминализира омразата кон лицата со посебни потреби и мизогинијата, така што тоа е многу напреден закон“.

Зан очекува законот според кој ќе бидат осудени лица осудени за такви злосторства затворени до четири години пред следната пролет. Законот би бил продолжување на постојниот закон кој казнува расистичко насилство, омраза и дискриминација.

Донесувањето на законот во долниот дом доаѓа по серија на сериозни напади против геј и трансродови лица. Во септември, Марија Паола Гаглионе, 22, беше убиена откако нејзиниот брат удри со неговото возило во скутерот на кој се возеше со нејзиниот трансродов партнер, Чиро Миљоре во Неапол. Братот, обвинет за убиство, им рекол на истражителите дека немал намера да ја убие својата сестра, туку наместо тоа сакал да и одржи лекција за нејзината врска.

Кон крајот на јуни, 25-годишен маж беше брутално нападнат од банда од седум лица, додека одеше рака под рака со своето момче во јадранскиот град Пескара.

Здруженијата за човекови права секоја година добиваат стотици извештаи за злосторства од омраза, но многумина остануваат неказнети. Иако Италија одобри истополови граѓански партнерски заедници во 2016 година, земјата заостана зад своите партнери во ЕУ во создавањето мерки против хомофобијата. Обидите на разни влади во изминатите три децении да донесат сличен закон беа или задушени или саботирани, со каков било напредок, па дури и кога се работеше само за значајна дебата, поттикната од мачо-културата, католицизмот и поддршката на екстремно десните партии.

Екстремно десничарската League and Brothers of Italy предводена од Матео Салвини, протестираше против законот, тврдејќи дека ќе ја потисне слободата на изразување. На конференцијата на италијанските бискупи, исто така беше изјавено дека нацрт-законот означува „смрт на слободата“.

Законот дозволува зголемување на финансирањето на групите кои работат во борба против дискриминацијата и им помагаат на луѓето кои се жртви на истата. „Исто така, ќе се спроведат кампањи за подигање на свеста во училиштата“, рече Зан.

Луиза Рицители, активистка за правата на ЛГБТ лицата и правата на жените, изјави дека законот е исто така важна алатка за да се помогне во спротивставувањето на мизогините ставови кон жените.

„Има толку многу омраза едноставно затоа што си жена“, рече таа. „Овој закон е многу силен сигнал. Не само што ја прави мизогонијата злосторство, туку и на културно ниво тоа значи дека нашата земја прифаќа дека проблемот постои, бидејќи честопати мизогинијата станува насилна – луѓето ќе бидат посвесни дека ова однесување не е правилно и сега ќе има начин да се казни сторителот “.

Превод: Гала Насева 

Source The Guardian