Browsing Tag

gender equality

Јапонската министерка за жени се противи на планот да се дозволи задржување на момински презиимиња

Јапонската министерка за зајакнување на правата жените и родова еднаквост, Тамајо Марукава, е меѓу групата конзервативни пратеници кои се спротивставија на законската промена што ќе им овозможи на жените да го задржат своето моминско…

Училиштето се заканува со правни меркa откако на муслиманско девојче откако и е кажано дека…

На родителите на едно девојче кое било испратено дома од училиште поради носење здолниште за кое се сметало дека е „премногу долго“ им се заканува судска постапка. Сихам Хамуд (12) опиша како била малтретирана поради нејзините религиозни…

Гласот на жените сè уште не се слуша во разговорите за климатските промени

Студија на случај во Бразил укажува на длабок родов јаз кој сè уште треба да се премости во дебатата за креирање политики. Ефектите од климатските промени немаат исто влијание врз сите: Ранливите групи секогаш поминуваат полошо. Оваа…

Премиерот на Австралија кој е маж ја прекинува министерката додека истата одговара на прашање за…

Премиерот на Австралија- кој е маж- совршено го демонстрираше мизогиното однесување во политиката кога прекина жена која зборуваше за ... мизогинија во политиката. Пред да продолжиме понатаму, потребен е некаков контекст за да се осветли…

Активистите го поздравуваат нацрт-законот во Италија со кој насилството врз ЛГБТ луѓето ќе стане…

Активистите во Италија го поздравија гласањето во парламентот за усвојување на нацрт-закон со кој насилството врз ЛГБТ лицата и лицата со посебни потреби, како и мизогинијата ќе бидат законски пропишани како кривични дела од омраза.…