„Застанете против омразата“ кон ЛГБТИ луѓето, повикува Високиот комесар за човекови права на ООН

Понижувањето и нетолеранцијата остануваат сурова реалност за многу геј, бисексуалци, трансродови и интерсексуалци (ЛГБТИ) ширум светот, рече Високиот комесар за човекови права на ООН, Мишел Бачелет, во својата изјава за претстојниот Меѓународен ден против хомофобијата, трансфобијата и бифобијата.

„ЛГБТИ луѓето често се изложени на дополнителна стигма, дискриминација и насилство, вклучително и кога бараат медицински услуги – а можеби и најтажно од сè, дискриминирани се во рамките на нивните семејства за време на карантините, “ изјави Мишел Бачелет во понеделник.

„Тие, исто така, на некои места се третираат како виновни за ширење на вирусот,“ додаде таа, повикувајќи ги сите „да застанат против омразата и да ја прекинат тишината“ околу страдањата наметнати врз ЛГБТИ луѓето.

КОВИД ја интензивира мизеријата

Генералниот секретар Антонио Гутереш истакна дека пандемијата КОВИД-19 ги ​​влошува нееднаквостите.

Од почетокот на пандемијата, посочи тој во својата изјава, ООН документира пораст на дискриминација, говор на омраза, социјално и економско исклучување, стигма и пречки со кои се соочуваат ЛГБТИ+ луѓето кога станува збор за пристап до здравствена заштита, образование, вработување и основните услуги.

„Исто така, видовме вознемирувачки напори за повлекување на правната и социјалната заштита за нивните основни човекови права,“ рече шефот на ООН.

Додека работиме за подобро да се опоравиме од пандемијата, тој ја поддржа потребата да се обезбедат еднакви права со укинување на дискриминаторските закони и решавање на насилството и дискриминацијата врз основа на сексуална ориентација, родов идентитет и карактеристики на полот – сите столбови на Агендата за одржлив развој во 2030 година.

„Ајде да работиме заедно за еден инклузивен свет каде секој може да живее слободен и еднаков по достоинство и права, без оглед кој е тој, каде живее или кого сака,“ заклучи генералниот секретар.

Длабоко вкоренети нееднаквости

Во меѓувреме, додека вирусот продолжува да ги изолира луѓето, одделува семејства и разурнува заедниците, тој исто така постави длабоки вкоренети нееднаквости во општествата и ги засили неправдите, особено против оние веќе маргинализираните.

„Лезбејките, хомосексуалците, бисексуалците, транс и родово-различните луѓе, кои се диспропорционално застапени во редовите на сиромашните, бездомниците и оние без здравствена заштита, ќе бидат длабоко под влијание на пандемијата и, освен ако не преземеме итни мерки, ова влијание ќе се чувствува со генерации, “ изјави независниот експерт за сексуална ориентација и родов идентитет, Виктор Мадригал-Борлоз.

Покрај тоа, „историската изјава,“ потпишана од 96 експерти на ООН и меѓународни човекови права, „присилно признава“ дека борбата против пандемијата КОВИД-19 не се води на еднакви услови.

Законите за криминализација во 70 земји го зголемија ризикот од полициска злоупотреба, произволно апсење и притворање за време на полицискиот час и го попречуваат значајното собирање на податоци.

Неколку земји ја користат пандемијата како изговор за прогон.

„Некои држави донесоа мерки кои намерно ги таргетираат ЛГБТ лицата и заедниците под маската на јавното здравство, вклучително и предлагање законска регулатива за негирање на транс и родово различни лица од нивното законско признавање,“ рече експертот на ООН.

Тој потенцираше дека државите треба да се осигураат дека недискриминаторните мерки поврзани со пандемијата се донесени со учество на ЛГБТ заедниците.

Системска дискриминација

Во ООН беа донесени „шокантни извештаи“ за системска расна дискриминација и полициска бруталност ширум светот.

Покрај тоа, црните, кафеавите и домородните заедници со различна сексуална ориентација и родов идентитет веќе долго време се соочуваат со преклопувачки закани за експлоатација, присилно раселување и зголемена штета, соопшти агенцијата за родови идентитети на ООН.

„Со векови, белата надмоќ, наследствата на колонијализмот и империјализмот, хетеронормативноста и бинарните родови норми се користат за оправдување на насилството и криминализацијата.“

„Откако искусивме, сведочевме и се боревме толку многу, само обединети можеме да ја надминеме штетата предизвикана и да се опоравиме од длабоката тага и меѓугенерациската траума предизвикана од рацете на сограѓаните, државите и институциите од целиот свет,“ изјавија од UN Women.

Source News UN