Маргарет Атвуд се приклучува на музичкиот проект за подигнување на свеста за родово базираното насилство

Братот на една од трите жени убиени од нивниот поранешен партнер во долината Отава ја регрутираше Маргарет Атвуд за музички проект за родово базираното насилство.

Кампања за подигнување на свеста од баритонот Џошуа Хопкинс, чија сестра Натали Вармердам беше убиена во 2015 година, го привлече вниманието на Атвуд и композиторот израснат од Флорида, Џејк Хеги.

Тие се согласија да му се придружат во обид да „инспирираат други гласови“ за каузата со албум со осум песни од поезијата на Атвуд, отпеан од Хопкинс и со Хеги на пијано. „Песни за убиени сестри“ беше ко-нарачана од Гранд операта во Хјустон и Оркестарот на Националниот центар за уметности во Отава. Албумот ќе излезе на 5 март, непосредно пред Меѓународниот ден на жената.

Сите песни се компонирани за камерен оркестар, вокал и пијано, како и за целосно оркестрирано дело, се вели во соопштението. Посебна снимена изведба ќе биде достапна за пренос бесплатно на 19 февруари преку платформата Marque TV.

„Песни за убиени сестри“ беше инспириран од убиствата извршени од Василиј Борутски, кој беше осуден во 2017 година за убиство од прв степен во смртта на сестрата на Хопкинс, 48-годишниот Вармердам и 36-годишната Анастасија Кузик.

Борутски исто така беше осуден за убиство од втор степен при убиството на 66-годишната Керол Калетон. Сите три убиства се случија во рок од еден час едни на други, на 22 септември 2015 година.

Борутски имал односи со сите три жени и барал одмазда за нивните наводни поплаки против него, беше речено судот во неговото судење. Тој издржува доживотна казна затвор без шанси за условно ослободување цели 70 години.

„Познавам две жени кои беа убиени, и двете од страна на нивните поранешни партнери, па убиството на сестрата на Џошуа веднаш ме заинтригира“, рече Атвуд во изјавата.

Јас го додадов зборот „сестри“ во множина бидејќи има премногу вакви случаи. Сестри, ќерки, мајки. Толку многу.“

Source Ottawa CTV News