Отворен повик за уметничка резиденција во Бруклин: Kuća Neda 2021 

Маја Шуле во соработка со Лезбејската организација од Риека „ЛОРИ“ ја организира програмата „Резиденција“ – Kuća Neda која се одржува во Бруклин од 20 декември 2021 до 20 јануари 2022 година и ги поканува сите уметници и истражувачи од областа на визуелните уметности да аплицираат до 1 септември , 2021 година.

За што се работи? Kuća Neda е програма за престој во Бруклин, Њујорк, наменета за ЛГБТИ+ лица од Хрватска и земјите од регионот.

Се одржува еднаш годишно и трае четири недели – оваа година е од 20 декември 2021 до 20 јануари 2022 година. Програмата е наменета за уметници и истражувачи од областа на визуелните уметности. Учесниците на програмата имаат можност да направат истражување во областа на нивниот избор. Програмата ги покрива целосните трошоци за сместување и станот за користење во договорениот период.

Апликациите се отворени до 1 септември 2021 година, можат да аплицираат лица постари од 21 година, на која било возраст. Апликациите се отворени за цис, транс, интерсексуални и не-бинарни жени.

Повеќе информации може да се најдат на: neda.cargo.site, а за да ја пополните апликацијата, кликнете тука.

Кој ја организира оваа програма?

Маја Шуле, уметница и режисерка од Риека, која живее во Њујорк. Сместувањето е организирано во нејзиниот стан, а за организацијата придонесоа здружението ЛОРИ од Риека и група независни соработници.

Дополнителните трошоци вклучуваат: транспорт, виза и здравствено осигурување. За висината на овие дополнителни трошоци, Kuća Neda ќе организира собирање средства во онлајн кампањата во износ од 1500 американски долари, а собраната сума ќе биде донирана на учесниците на програмата за покривање дополнителни трошоци.

Source Vox Feminae