Категорија

Новости

Активистите го поздравуваат нацрт-законот во Италија со кој насилството врз ЛГБТ луѓето ќе стане…

Активистите во Италија го поздравија гласањето во парламентот за усвојување на нацрт-закон со кој насилството врз ЛГБТ лицата и лицата со посебни потреби, како и мизогинијата ќе бидат законски пропишани како кривични дела од омраза.…

Неносењето на маска е поврзано со антисоцијалните особини кај луѓето

Се покажа дека оние кои не ги почитуваат препораките поврзани со Ковид-19, се побесчувствителни како и понепријателски и поизмамнички насторени. Научници во Бразил го поврзаа отпорот кон безбедносните мерки поради Ковид-19, како што е…

Како пандемијата предизвика европска револуција во велосипедизмот

Повеќе од 1 милијарда евра (907 милиони фунти; 1,1 милијарди американски долари) се потрошени на инфраструктура  поврзана со велосипедизам, а од почетокот на пандемијата направени се нови велосипедски ленти во должина од 2.300 километри…

Четири жени добија Нобелова награда оваа година. Но, на наградите сè уште им недостасува диверзитет

Од 931 поединец и 28 организации кои ја освоиле наградата од почетокот на доделувањето, само 16 се црнци. Во 2020 година немаше ниту еден Афроамериканец помеѓу именуваните победници. Дванаесет црнци ја добија наградата за мир, тројца…

Ковид: Колку треба да бидеме загрижени?

Се чувствува како да има постојан прилив на информации и ќе ви биде простено ако се изгубите во виорот на насловите. Значи - да се задржиме на прашањето -  многу директно и многу едноставно. Каде сме, дали е ова повторување на пролетта и…

Нешто што те обележува – стигмата за абортусот и жените

Секоја година, над 40 милиони жени во светот абортираат, што го прави абортусот една од најчестите и безбедни медицински процедури. Сепак, абортусот се уште оди “рака под рака” со силна социјална стигма најчесто изразена преку негативни…

Девојките ширум светот се малтретирани од стана на интернет тролови: еве како се чувствуваат

Тролање и злобните коментари на Интернет е нешто со кое што практично секоја личност која користи некоја од социјалните мрежи ќе се сретне во одреден момент. Тоа е само несреќен дел од современото искуство. Но, за мене, тоа е секојдневен…