Категорија

Новости

Hero (INA) Mërgime Ajdini

Hero (INA) jonë është Mërgime Ajdini, Inxhiniere e Diplomuar dhe magjistre për menaxhim me burimet e mbrojtjes dhe sigurisë në fushën e menaxhimit me kriza dhe mbrojtje dhe shpëtim.  Ajo u largua nga Dibra, e cila është e rrethuar nga…

ХЕРО(ИНА) на месецот: Мергиме Ајдини

Нашата ХЕРО(ИНА) е Мергиме Ајдини (Mergime Ajdini), дипломирана инженерка и  Магистер по менаџмент со одбранбено-безбедносни ресурси во областа на управувањето со кризи и заштита и спасување. Таа го напушта Дебар кој е опколен со езера и…

ХЕРО(ИНА) на месецот: Катерина Котеска – Стисниовска

Стела Мрежа продолжува со иницијативата да се слушне гласот на нашите ХЕРО(ИНИ) кои придонесуваат во нашето општество и за нивното надминување на предизвиците со кои тие се соочуваат.  Воодушевени сме што е номинирана адвокатката…

25 минути: Писателите имаат докази за незаконското работење на Друштвото на писатели на Македонија

Трето продолжение на скандалот „Друштвото на писатели на Македонија работи со незаконски Статут“: интервју со писателот Живко Гроздановски, кој лично ги подигнал документите на ДПМ од Централен регистер, за да се увери во нерегуларностите…

ХЕРО(ИНА) на месецот: Александра Спасеска

Иницијативата на Стела Мрежа, да се слушнаат силните гласови и поучните приказни на нашите ХЕРО(ИНИ) продолжува. Преку овие приказни сакаме да ги поттикнеме останатите жени да тргнат по нивниот замислен пат и да ги остварат нивните цели,…

Формирана е ФАМа – Феминистичка антифашистичка мрежа

Над 100 активистки, политичарки, истражувачки, уметници, работнички од Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Северна Македонија, Словенија и Србија вчера, 6 декември, ја основаа Феминистичката антифашистичка мрежа (ФАМа) во Белград, со…

Возила за чистење снег стари и по 40 години: Платите на функционерите не се скратуваат

Проблемите остануваат заради неколкудецениски стари возила за чистење снег, брза помош, пожарникарни возила. Пари за потребите на граѓаните нема во буџетот за да се обноват целосно овие неопходни возила. Но, затоа платите на функционерите…

25 минути: Имам право да именувам в.д директор без оглас – затоа што го знам одлично човекот

Иницијатива за кривични пријави на Антикорупциската комисија- за сегашниот и на претходниот градоначалник на Радовиш, Ацо Ристов од ВМРО-ДПМНЕ и Герасим Конзулов од СДСМ. Гости во 25 минути се Нури Бајрами, Државна комисија за спречување…

Борба за Влае: Борба против градежната мафија

Профит наместо хумано и достоинствено живеење. Десетте активисти на групата „Борба за Влае“ ги информираа граѓаните на населбата за деталниот урбанистички план. Според нив, градоначалникот Јакимовски го спроведува планот насила и во корист…

Кривична за функционер кој не пријавил потекло на имот

Последните корупциски скандали за кои се пишуваше и зборуваше во македонските медиуми, вклучувајќи ја и нашата емисија „25 минути“ ја преминаа нашата граница. Тие се најдоа и во европскиот печат, како германскиот „Франкфуртер алгемајне…