Категорија

Новости

Повик за волонтер(к)и на регионалниот книжевен фестивал „Друга приказна“

Книжевниот фестивал „Друга приказна“ отвори повик за волонтери и волонтерки кои би сакале да придонесат во реализацијата на  регионалниот книжевен фестивал „Друга приказна“ #7! „Потребни ни се ентузијастични, љубопитни и ажурни…

МакеДокс: Отворен повик за филмска работилница со филмскиот критичар Туе Стен Милер

Фестивалот на креативен документарен филм „МакеДокс“ објави отворен повик за учество во филмска работилница за развој на идеи со данскиот филмски критичар, Туе Стен Милер. Повикот е наменет за за режисери и продуценти со кратки кои се…

ХЕРА и Центарот за семејна медицина со поддршка на јавното здравство: Се отвораат нови четири…

Претставници од ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување и Центарот за семејна медицина, во просториите на Здравствениот дом во Македонски Брод беа присутни на отворањето на новата гинеколошка ординација, и го најавија…

Зошто не можам да престанам да размислувам на жените без деца?

По телефон, Ванеса ми раскажува за нејзиниот престоен одмор во Сајулита, Мексико. За куќа со базен, друга куќа „во ридовите“, еден куп луѓе и долги, мрзливи денови поминати во пиење и дружење. Давам сè од себе активно да слушам додека…

Климатските промени ги прават топлотните бранови поинтензивни: Рекордни температури низ светот

Од Италија до Јапонија, во изминатиот месец се забележани рекордни температури на северната хемисфера. Температурите во Јапонија и Италија изнесуваа над 40 Целзиусови степени во јуни. Ова е најлошиот топлотен бран откако започнало…