Категорија

Новости

Етнографски филмски фестивал ”Илинденски денови”

Интернационалниот етнографски филмски фестивал “Илинденски денови” е настан кој претставува широк спектар на етнографски филмски теми и авторски пристапи во истражувањето на традиционалниот, но и на современиот начин на живот на човечките…

Дивоградби кои ги кренаа на нозе жителите во Општина Аеродром

По истражувачката сторија на „25 Минути“ во февруари годинава, кога неколку жители не контактираа за дивоградба во зграда на улицата, било како да ја именувате, Методија Шаторов Шарло или Руди Чаевец, станарите добија Решение од страна на…

10 години НМСМ: Деценија на заедничка акција, застапување и промени за младите

Националниот младински совет на Македонија – НМСМ, најголемото претставничко тело на младите во државата, прослави јубилејни 10 години постоење и успешно работење. По тој повод, организирана беше конференција насловена „10 години НМСМ:…

Човекови права и достоинство за сите: Женските и ЛГБТИ правата се универзални човекови права

Без Закон за родова еднаквост и Закон за матична евиденција не постојат еднакви човекови права за сите граѓани во државата. Само со носење и почитување на законски решенија од овој вид можеме да ставиме крај на омразата која поттикнува…

Македонија на врвот во Европа по низок стандард и огромни цени

Цените на производите во пораст, платите исти. Македонија се соочува со најголема инфлација во регионот, а со поразувачки проекции за економскиот раст. Јадеме поскапа храна од останатите Европејци, било да е пазарување од маркети или во…

Дали јадеме безбедна храна и пиеме чиста вода?

Скопската вода и водите во Македонија се безбедни за пиење, присуството на мали количини металоиди е далеку под номиналните вредности. Ова го вели Д-р Зоран Божиновски, експерт за води. Неговата изјава доаѓа откако неодамна на политичка…

Недела на гордоста- борба за правата наспроти неказнивоста на насилствата

Социолошки, филозофски или политички, било како да го анализирате одржувањето на една Парада на гордоста, фактот е еден. Се работи за луѓе кои излегуваат на улица за да побараат права кои во суштина треба да им се основни, да можат да…

Оваа среда почнува музичкиот фестивал ОФФ-Фест

Дваесет и второто издание на традиционалниот ОФФ-Фест ќе се одржи од 7 до 10 јуни во Националната опера и балет и МКЦ. Фестивалот годинава го сочинуваат осум концертни настапи и еден документарен филм. ОФФ-Фест 2023 ќе го отвори…

25 минути: Речиси 90% од студентите не знаат каде да пријават корупција

Не само што анализите покажуваат дека учениците во државата не знаат каде да се обратат кога имаат конкретен проблем во однос на менталното здравје или да пријават појави кои им се чинат неприродни, реформите се неопходни во поглед на…