Категорија

Женски Права

Повик за уписи на неформалната школа „Феминизам за сите“

Институтот за општествени и хуманистички науки објави повик за упис на партиципанти за неформалната школа „Феминистичко образование за сите“ која ќе се одржи од октомври до декември 2022. Оваа година, посебниот фокус е на младите и…

Хрватска: Започна кампањата против онлајн насилство врз жените

Од почетокот на овој месец, B.a.B.e. и Агенцијата за електронски медиуми почнаа со спроведување на кампањата за подигање на јавната свест за родово базирано онлајн насилство врз жените. Онлајн насилството врз жените е една од…

Менструална (не)правда: Протест за олеснување на достапноста до производи за менструална хигиена

Вчера се одржа протест пред Министерството за финансии по повод денот 28 мај, Денот на менструалната хигиена, од страна на здружени активистки и активисти-претставници на регионалната Мрежа за родово-одговорно буџетирање, Платформата…

Забраната за абортус во САД ги занемарува животите на жртвите на силување

Политичари во САД кои биле против легализацијата на абортусот отсекогаш биле јасни во една работа: абортусот е убиство. Но, со години, оваа „логика“ не се спротивставува на нивната повремена отстапка дека забраните за абортус треба да…

САД: Клиниките за абортус се подготвуваат за пораст на пациенти ако се поништи пресудата „Ро против…

Клиниките за абортус во САД кои веројатно ќе го задржат пристапот до процедурата за абортус се подготвуваат за потенцијален прилив на пациенти по извештајот за нацрт-мислењето на мнозинството на Врховниот суд што би ја поништило историската…

Протест во Турција против заканата за укинување на асоцијацијата We Will Stop Femicide

Стотици луѓе демонстрираа во саботата во неколку турски градови, вклучувајќи ги Истанбул и Анкара, против чекорот за затворање на една од најпочитуваните асоцијации за правата на жените во Турција - We Will Stop Femicide. „Не е возможно…

Активистка од Полска се соочува со затворска казна поради испраќање пилули за абортус на жртва на…

По една година откако Полска донесе речиси целосна забрана за абортус, започнува судска постапка против првата полска активистка за правото на безбеден абортус која е обвинета за кршење на законот. Јустина Видрињска, организаторка на…