Browsing Tag

загадување

Загадување и корона – колку ја проблематизира болеста?

Во новото издание на „25 Минути“ гостуваше Дејан Докиќ, пулмолог и алерголог, кој вели дека загадувањето ги зголемува вирусните инфекции - но, нема доволно податоци за влошување на состојбата со корона. Градоначалникот на Скопје,…

Мастерпланета е план на Бјарке Ингелс за репроектирање на Земјата и стопирање на климатските промени

Oсновачот на архитектонското биро „BIG“, Бјарке Ингелс, подготвува мастерплан за планетата Земјата, со цел да „докаже дека одржливото човечко присуство на планетата Земја е возможно преку користење на постојните технологии“. Во интервју…

Аерозагадување: Незаинтересираноста на институциите за подобрување на квалитетот на воздухот

Последниве неколку години, со почестата употреба на социјалните медиуми и мобилни апликации, се зголеми и бројот на лица кои се запознаени со последиците и опасностите предизвикани од постојаното загадување на воздухот, водата, почвата,…

Честички од загадениот воздухот кај младите луѓе можат да допринесат до појава на Алцхајмерова…

Мали честички од загадениот воздухот се откриени во мозочното стебло  на младите и се блиску поврзани со молекуларно оштетување поврзано со Алцхајмерова и Паркинсонова болест. Доколку неодамнешното откритие е потврдено со идно истражување,…